Recepten
alle recepten

Knolselderij in zoutkorst

Knolselderij in zoutkorst

Bereiding en ingrediënten

  • Knolselderij in zoutkorst
  • 1knolselderijshop
  • 300 grambloemshop
  • 300 gramgrof zeezoutshop
  • 150 mllauw water
  • 20 gramzonnebloemolieshop
  • Beurre Blanc
  • 2banaansjalottenshop
  • 5zwarte peperkorrelsshop
  • 1 blaadjelauriershop
  • 2 takjestijmshop
  • 200 mlwater
  • 200 mlwitte wijnshop
  • 250 mlroomshop
  • 1mandarijnshop
  • 10 gramgedroogde cêpes
  • 150 gramroombotershop
  • Lavas olie
  • 1 bosjelavasshop
  • 300 mlzonnebloemolieshop
  • Lavascrème
  • 65 grameiwitshop
  • 50 gramvolle yoghurtshop
  • 50 gramsushi azijnshop
  • 200 gramlavas olie
  • Topping
  • 100 gramhazelnotenshop
  • 1Granny Smith appelshop
  1. Zoutkorst: Meng alle ingrediënten voor de zoutkorst tot een soepel deeg. Laat bij voorkeur 1 dag rusten, maar minstens 1,5 uur.
  2. Lavas olie: Pluk de lavas en draai deze fijn samen met de olie in de thermoblender op 37 °C. Als je geen thermoblender hebt, dan in een “normale” blender voor vijf minuten op vol vermogen. Passeer de olie door een fijne zeef en druk de massa goed uit en laat de olie afkoelen.
  3. Knolselderij: Was de knolselderij grondig. Rol het deeg uit (pas op niet te dun!) en bekleed de knolselderij zodat hij volledig is ingepakt. Bak de knolselderij in een oven van 200 °C gedurende 2,5 uur.
  4. Lavas crème: Wanneer de olie is afgekoeld, doe je alle ingrediënten - behalve de olie - in een blender en laat het kort draaien. Voeg de olie druppelsgewijs toe tot een homogene massa. Breng de crème op smaak met zout en leg weg in een spuitzak of flesje.
  5. Beurre blanc: Snijd de sjalot in fijne ringen en fruit deze aan tot zoet en glazig. Blus af met de witte wijn en voeg het water en de droge ingrediënten toe. Laat tot de helft inkoken, passeer, voeg de room toe en laat weer tot de helft inkoken. Monteer de saus met een staafmixer op met de koude klontjes boter. Breng op smaak met zout, mandarijnrasp en sap, en zet weg tot gebruik.
  6. Brand de noten in een oven of pan tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen. Hak de noten fijn, snijd de bieslook in fijne ringetjes, en de appel in fijne blokjes (luciferdikte). Meng alles in gelijke delen, zodat er van alles evenveel in zit.
  7. Breek de korst van de knolselderij, verwijder de schil en snijdt de knolselderij in mooie gelijke stukken.
  8. Verwarm de knolselderij en de beurre blanc kort.
  9. Druk de knolselderij in het notenmengsel en leg deze op een voorverwarmd, diep bord met het notenmengsel aan de bovenkant. Garneer met dotjes lavascrème. Draai de beurre blanc nog even op met de staafmixer, meng met de lavas-olie en schenk deze rond de knolselderij.
Chefs tip

Dit gerecht kan ook als garnituur gebruikt worden. Heerlijk met geroosterde coquilles.
Of vervang de beurre blanc door een jus de veau met wat steranijs en mandarijn en een stuk Limousin Culinar ribeye of picanha.

Wijntip

Duitsland | Rheinhessen
Michelsberg Weissburgunder
Weingut Sander
weissburgunder

Rijpe aroma’s van peer, zeste van sinaasappel en wat vlierbloesem. Op de achtergrond fijne vanille en sesam.
Heerlijk vol in de smaak, lekker toegankelijk met schitterend evenwicht. 
 

Bestel de wijn in onze webshop
sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen