Scheermessen uit de Noordzee
Lopend langs de Nederlandse kust zul je ze ongetwijfeld wel eens gezien hebben – de langwerpige bruine schelpen. In het Latijn aangeduid als ‘Ensis directus’ maar voor ons beter bekend als: de scheermes of mesheften.
Net als kokkels en mosselen heeft ook dit schelpdier spiervlees dat de schelp bij elkaar houdt, spiervlees is perfect voor consumptie. Het is niet alleen voedzaam maar ook culinair interessant en gewoonweg lekker! In Zuid-Europa is deze lekkernij niet weg te denken uit keukens, maar in Nederland pronkt deze schelp wat ons betreft nog té weinig op de menukaart!
De scheermes is op veel manieren te bereiden: stomen, grillen of bakken. Zelfs rauw houdt hij zich mooi staande. Werk eens met scheermessen, vanuit onze prachtige Noordzee. Voedzaam, lekker en culinair breed inzetbaar!
Scheermes au gratin
Bij deze bereiding kun je scheermessen in hun schelp serveren en kunnen de gasten gezellig aan tafel borrelen met een glas wijn erbij.
Het krokante van de broodkruim in combinatie met de knoflooksmaak en het zoute van de parmezaan complementeren de ziltige smaak van de scheermes.
Bekijk het recept hier!
Zeevruchtensalade met scheermes
Scheermessen zijn ook erg lekker in combinatie met andere zeevruchten zoals kokkels.
Dit is een licht zomers gerecht met mooie ziltige smaken en veel romigheid door de bijpassende saus. De saus maak je tevens van het kookvocht van de zeevruchten, zo heb je ook geen verspilling.
Bekijk het recept hier!
Schenktip
"Een minerale wijn die mooi samengaat met seafood, dit komt voort uit bodems die rijk zijn aan zeefossielen. Bovendien bereikt de zilte zeewind letterlijk de wijnstokken. Dit heeft vanzelfsprekend invloed op de wijn." - Bjørn Scholten, Registervinoloog
Sur Sur
Donnafugata
Smaakprofiel: fris | fruitig | kruidig
Afkomst: Italië | Sicilië
Druivensoort: grillo
Bestel de wijn hier!