terug naar overzicht

Op wijnreis in Franken

Afgelopen november reisde registervinoloog Bjørn Scholten af naar de stad Würzburg in het Duitse wijngebied Franken op zoek naar de mooiste wijnen die deze regio te bieden heeft. Tevens is dit het gebied waar we dé lente- en aspergewijn voor 2024 gevonden hebben. 
 

Bjorn

Franken ligt in Noord-Beieren, door winterkou en vorstgevaar is een goede ligging van de wijngaarden van groot belang. 2023 was een wijnjaar van extremen, maar uiteindelijk waren de oogstcondities optimaal. Vooral het belangrijkste druivenras silvaner blijkt goed bestand tegen klimaatverandering.

Silvaner weerspiegelt zeer goed de bodem waarop deze staat aangeplant. De wijnen zijn over het algemeen licht aromatisch met gemiddelde zuren en een sappige structuur. Jong zijn de wijnen bleek van kleur en kunnen aroma's van o.a. perzik, passievrucht, bloesem, kruiden en vuursteen geven. Staan de stokken op zware bodems van gipskeuper dan komen de wijnen over het algemeen wat voller over. Opvallend is silvaner opgevoed op barrique, blind vertonen deze wijnen een stijl vergelijkbaar met een kwalitatief hoogwaardige bourgogne.

Het is een trend binnen de foodwereld dat steeds meer succesvolle bedrijven onder leiding zijn van een vrouw. Tijdens de wijnreis vielen er drie bedrijven op, verrassend genoeg allemaal onder vrouwelijk bewind!

Christine

Weingut Christine Pröstler

Opvallend eigenwijs is Christine Pröstler, een nieuwkomer in de top. Ze heeft een afkeer tegen de bocksbeutel en laat haar wijnen bewust niet in deze traditionele flessen bottelen. Christine heeft een frisse blik op wijnbouw in Franken en kijkt kritisch naar welke druiven het best gedijen in haar wijngaarden. Naast silvaner zijn er ook internationale druivenrassen aangeplant. De wijnbouw vindt kleinschalig plaats waardoor de wijngaarden optimaal in beheer zijn. Het resultaat: zeer zuivere wijnen van de basis tot aan het topsegment.

 

 

Wijn

Wijntip van Bjørn

''Zuiver, sappig en toegankelijk. Een heerlijk glas wijn om zo van te genieten en te combineren met een breed scala aan onder andere aspergegerechten''

DUITSLAND | FRANKEN 
SILVANER
Christine Pröstler
SILVANER

Horst Sauer

Weingut Horst Sauer

Onlangs heeft dochter Sandra de bedrijfsvoering van vader en tevens grootmeester in silvaner, Horst, overgenomen. Zowel bij Horst als Sandra stromen structuur, precisie en detail door de aderen en dat uit zich in de wijnen die hier geschonken worden. Van begin tot einde zijn de wijnen loepzuiver met een geweten kracht en toch finesse. Silvaner en riesling zijn hier de absolute specialiteit! De wijnen van de wijngaard: Eschendorfer lump met kalksteenbodems behoren tot de absolute top van de regio en Duitsland.

Wijn

Wijntip van Bjørn

''Sehnsucht... betekent verlangen. Neem een slok en je begrijpt meteen wat daarmee bedoeld wordt! Silvaner op barrique gerijpt, geschikt bij onder andere gerechten met romige componenten''

DUITSLAND | FRANKEN
SEHNSUCHT...
Weingut Horst Sauer
SILVANER

Haus Wirsching

Weingut Hans Wirsching

Het wijnhuis is gelegen in het pittoreske Iphofen. Het is een van de meest traditionele wijnhuizen in Franken met aan het roer Andrea Wirsching. Van eenvoud tot aan het topsegement viel de hoge kwaliteit en compactheid van de wijnen op. De bodems van gipskeuper in combinatie met tophellingen zoals de Julius-Echterberg leveren wijnen op die rijker overkomen dan wijnen van kalksteenbodems. Alcoholvrij? Opvallend is WI'ZERO. Met een nieuwe techniek kunnen verloren aroma's uit dealcoholiseren terug in de wijn worden gebracht. Verrassend goed!

Wijn

Wijntip van Bjørn

''Diepgang, concentratie en finesse. Een musthave onder de kenners. Heerlijk bij kreeft en krab maar ook zeer geschikt bij een currygerecht''

DUITSLAND | FRANKEN
SILVANER VDP GG
Hans Wirsching
SILVANER

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen