Gemarineerde makreel met venkel en artisjok
Bereiding en ingrediënten
- Voor de saus
- 1 bospeterselie
- 1 bosdragon
- 1 bosmunt
- 1 bosbasilicum
- Voor 4 personen garnituur
- 2 stuksartisjokken
- 2 stuksvenkel
- 100 gsuiker
- 100 mlwater
- 100 mlmelk
- 100 gricotta
- 4 stuksmakreelfilets
- 150 mlappelsap
- 1/2ui
Bereidingswijze
- Pluk de kruiden en snij ze grof. Blancheer dit vervolgens heel kort en koel terug in koud water.
- Draai de kruiden fijn in de blender met een beetje water, zout en olijfolie tot gewenste dikte.
- Maak de artisjokken schoon en konfijt het hart.
- Snijd 1 van de venkels in grove stukken en gaar dit een pannetje met een beetje olijfolie, boter, de melk en een beetje vocht indien nodig.
- Pureer dit vervolgens fijn en meng het daarna met de ricotta.
- Snijd de andere venkel in flinterdunne plakken op de snijmachine of mandoline. Bewaar de helft in een bakje voor de zoetzuur en droog de andere helft in een droogkast tot chips.
- Kook het water, azijn en suiker samen op tot een zoetzuur, giet dit vervolgens warm op de plakken venkel, dek het af en laat het staan garen terwijl het afkoelt.
- Snijd de peper en ui en meng dit samen met de appelsap. Kook dit op en laat het vervolgens weer afkoelen tot minimaal 5 graden.
- Ontvel de makreel en en snijd de graatlijn eruit.
- Leg je makreel dan in het appelsap en laat dit 40 – 60 minuten marineren.
- Snijd de makreel vervolgens in blokjes en breng op smaak met zout.
- Pak een bord en spuit onderop de venkelpuree, leg hier een halve artisjok op en spuit hier ook een laagje venkelcrème op.
- Verdeel de makreel over de artisjok en leg de zoetzure venkelplak erbovenop
- Leg de gedroogde venkel erop en maak het af met kruiden.
- Schenk de saus erbij en serveer het gerecht.