Groente en fruit

Heerlijk vers en kleurrijk

Met ons groente en fruit assortiment zet je met gemak diverse verse salades, gezonde fruitsalades en kleurrijke fruitdesserts op tafel. In samenwerking met groente en fruit leverancier Heerkens bieden wij een breed scala aan verse groenten en fruit. Onze experts maken een zorgvuldige selectie met het oog op duurzaamheid en kijken daarnaast naar het aanbod in de streek. Steeds blijven wij scherp op de controle van onze producten, waardoor je altijd de beste kwaliteit ontvangt.

Groente assortiment

Vers is pas echt vers als je het dichtbij haalt. Daarom vertrouwen we voor ons kernassortiment AGF op een aantal geselecteerde kwekers in de buurt. Maar ook voor de niet inheemse groente & fruitsoorten vertrouwen wij op partners die hun reputatie verdiend hebben. Van aardbei tot zuurkool en van asperge tot zeekraal, wij leveren een groente- en fruitassortiment van a tot z in de allerbeste kwaliteit. Zodat je als foodprofessional alle vrijheid heeft om jouw culinaire creativiteit te benutten. Als kok en foodprofessional heb je het al druk genoeg. Dus als wij kunnen helpen, dan doen we dat graag. Dankzij hypermoderne machines en een betrokken team van medewerkers die elke groente- en fruitbestelling met zorg en snelheid verwerken, verpakken en uitleveren. 

Delicatessen in ons aardappels-, groenten en fruitassortiment

Van origine zijn de meesten van onderstaande versproducten afkomstig van andere werelddelen. Neem bijvoorbeeld de Japanse aardappel of Oca, een knolletje met een smaak die het midden houd tussen groente en fruit. Omdat deze soorten vrij zeldzaam zijn kunnen ze misschien wel een introductie gebruiken. 

zeekool
Zeekool

Zeekool groeit op kiezelstranden en zeedijken. De zilte grond is het ideale leefgebied voor deze zeegroente. Verrassend genoeg heeft het daarentegen geen zilte smaak. Zeekool kan rauw, gestoomd of kort gekookt worden gegeten. De smaak is delicaat en heeft wat weg van kruidige asperge.
Art.nr. 
17415989

oca
Oca

Oca is een klein gewas uit het Andes gebergte in Zuid Amerika. Het groeit op een hoogte van ongeveer 3000 meter en wordt al duizenden jaren geteeld. Oorspronkelijk word deze groente ter vervanging van aardappel gebruikt. De smaak houd echter het midden tussen groente en fruit. 
Art.nr. 17371469

morilles
Morilles

Met hun prachtige uiterlijk maken morilles moeiteloos indruk op het bord. Vaak komen ze ingedroogd voor of in blik, maar wij leveren ze vers. Het uiterlijk herken je aan een sponsachtig hoedje, lijkend op een honingraad. Rauwe morilles zijn giftig. Om ze toch te gebruiken moet je ze eerst verwarmen, drogen of inleggen. 
Art.nr. 17371445

micro leaf
Micro leaf

Deze jonge scheuten hebben een pittige kruidensmaak. Ze zijn bijzonder smaakvol en ideaal om salades, garnituren en sandwiches mee te breiden. Wil je met weinig voorbereiding en een minimum aan afval iets bijzonders serveren, dan is dit je go-to product om de finishing touch te maken in menig gerecht. 
Art.nr. 17371452

maitake
Maitake

Deze bijzondere houtzwam wordt als superfood gezien in de Japanse en Chinese traditionele geneeswijzen. De naam betekent in het Japans letterlijk: "dansende zwam". De grijsbruine, weelderige zwam heeft een aromatische, lekkere smaak die het tot een van de meest geliefde zwammen in de Japanse keuken maakt. 
Art.nr. 17371490

daslook
Daslook

Daslook is familie van de ui, knoflook, bieslook en prei. De smaak ligt tussen milde bieslook en sterke knoflook in. Daslook wordt ook wel knoflookblad of boslook genoemd. De ovale bladeren met witte bloemen smaken heerlijk in salades, in pesto of kunnen tot olie verwerkt worden. Als de plant nog niet bloeit, kun je de bladeren rauw gebruiken.
Art.nr. 17371476

codium
Codium

Het typerende uiterlijk van deze sponzige groene zeewiersoort is niet te missen. Dit product is vol van smaak met stevige vertakte stengels die rechtop staan. De takken van codium zijn buisvormig en zo’n 5mm dik. Een ideaal product om ijs van te maken of olie uit te winnen.
Art.nr.  17371414

crosne
Crosne

Deze Japanse aardappel of Japanse andoorn is een grappig geribbeld knolletje. In China en Japan is het een echte delicatesse. De smaak is licht zoet en nootachtig en het product leent zich voor stoven, blancheren, frituren, maar is ook rauw te eten in salade.
Art.nr. 17371483

broeivet
Broeivet

De kleine lichtgroene blaadjes van veldsla. Door de neutrale smaak past het als garnering bij vrijwel elk gerecht. Deze jonge veldsla bestaat uit lepelvormige blaadjes en groeit in kleine rozetjes met het wortelvoetje eraan. Uitgegroeid tot grotere rozetten wordt het veldsla.
Art.nr. 17371421

Bloemkool
Bloemkool

Het wordt beschouwt als de 'zachtste' koolsoort: de milde smaak van bloemkool streelt ook de smaakpapillen die de andere kolen niet kunnen waarderen. In Nederland is de witte variant erg populair, in tegenstelling tot andere landen waar men kleurrijkere bloemkolen meer waardeert. 

Van eigen bodem
Bloemkool is een wilde koolsoort die het best gedijt in vochtige kustgebieden van de Middellandse zee. Het waren waarschijnlijk kruisvaarders die de bloemkool uit Griekenland naar Europa brachten. Sinds de 16e eeuw werden de groenten vooral in Italië en Frankrijk geteeld. Dankzij gravin Madame du Barry bracht de groente het in de 18e eeuw tot de Franse high society. De belangrijkste teeltgebieden in Europ zijn vandaag de dag nog steeds Frankrijk en Italië. Echter van juni tot en met eind oktober komt de bloemkool ook vers van Nederlandse velden. 

Natuurlijke beschutting
Bloemkool behoort tot de familie van kruisbloemigen. De bleke kleur van de bloemkool is niet vanzelfsprekend. Zodra het de kool namelijk in contact komt met zonlicht, krijgt hij kleur. Om de witte tint toch te garanderen gebruiken de boeren een eeuwenoude truc. Ze beschermen de kop van de zon door de schutbladeren als een soort schuifdak te gebruiken. De plant kan dan geen natuurlijke kleurstoffen vormen onder invloed van fotosynthese. Moderne rassen maken het leven van de bloemkoolboeren nog gemakkerlijker. Bij nieuwe kolen groeien de beschuttingsbladeren vanzelf. 

Niet alleen maar wit
In het buitenland wordt de kleurijke varieteit van de bloemkool wel gewaardeerd. In Zuid-Europa hebben gele, groene of paarse varianten de voorkeur. Omdat ze meer zonlicht op hebben genomen, zijn ze intenser van smaak. De meest bekende groene soort is de Romanesco kool, hier ook wel bekend als torentjesbloemkool.

Koolrabi
Koolrabi

Het is tegenwoordig nog steeds moeilijk te zeggen waar de precieze oorsprong van de koolrabi huist, maar vermoedelijk vind het zijn oorsprong in het Middellandse zeegebied en centraal-Azië. Het is bekend dat de Romeinen de groente al kenden en het de 'caulo rapa' - 'stengel koolraap' noemden. De koolrabi groeit in tegenstelling tot de koolraap niet onder, maar boven de grond. 

Duitse favoriet
Hier in het Noorden van Europa kennen we de aromatische knol sind de Middeleeuwen, in de 19e eeuw werd het vooral in Duitsland populair. Daar wordt hij nog steeds het meest geproduceerd. Nergens in europa worden zoveel knollen gekweekt. Een Duitser eet gemiddeld een kilo van deze groente per jaar. Het is het neefje van de broccoli en bloemkool. In Nederland wordt koolrabi hoofdzakelijk in de kas geteeld. Hier is hij tamelijk onbekend, maar de prachtige lichtgroene of paarse knollen verdienen meer belangstelling. Rauw smaakt het als radijs met een zoetige hint van selderij. Gekookt doet koolrabi eerder denken aan bloemkool, maar dan iets pittiger. In de maanden van april tot en met oktober komt hij vers van het veld. 

Rode en paarse varianten
Afhankelijk van het ras varieert de kleur van de huid van witachtig, witgroen tot fel groen, rood of paars. Het vlees van de knol is echter altijd wit. De felgroene, malse bladeren ze zitten boordevol voedingstoffen en zijn - mits goed bereid, een delicatesse. Je kunt ze koken als spinazie, fijngehakt als smaakmaker door de salade mixen of met andere groenten gebruiken in soep. De knol zelf is in stukjes gesneden en gekookt heerlijk bij gebraden vlees of vis. Maar het is ook erg lekker in soep, stoofschotels of overschotels. Rauw geraspt of gesneden past het perfect in een salade. 

Gevulde koolrabi
Wat dacht je van gevulde koolrabi? Kook de geschilde knollen als geheel. Laat ze afkoelen en snijd het deksel eraf. Hol ze uit en vul met polenta of rijst, gehakt, groenten en/of couscous. Strooi er daarna kaas overheen en zet hem een tijdje in de oven. Verrukkelijk. 

Chefs inspireert!

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen