Langoustine tartaar
Bereiding en ingrediënten
Bereiding
- Maak de langoustines schoon door de kop eraf te trekken en de schaal van het lichaam te verwijderen. Verwijder ook het darmkanaal. Let op!: gooi de schalen niet weg.
- Verhit een middelgrote pan op hoog vuur met een laagje olie om hier vervolgens de langoustine schalen in te bakken. Wanneer de schalen feller van kleur worden mag de tomatenpuree erbij.
- Na 2 minuten bakken mag de olie erbij. Laat dit op laag vuur ongeveer 30-60 minuten pruttelen. Zet daarna het vuur uit, zeef de olie en laat het afkoelen om te kunnen gebruiken.
- Leg twee schoongemaakte langoustines tussen 2 vellen slagersfolie en sla het plat met een pan. Gebruik een ring om de langoustine tartaar mooi rond te krijgen en leg vervolgens in de koelkast totdat je het gaat serveren.
- Schil de aardappelen en snijd ze in in kleine gelijke blokjes. Spoel met warm water de zetmelen van de aardappelblokjes af en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
- Frituur de aardappelblokjes krokant in een frituur op 140 graden. Je kan de aardappelblokjes het best in een diepe puntzeef frituren, zodat je alles bij elkaar kunt houden.
- Roer regelmatig door de blokjes heen tijdens het frituren voor gelijkmatige kleuring en laat ze uitlekken op een velletje keukenrol wanneer ze klaar zijn.
- Voor de crème meng je de azijn, mosterd en het eigeel samen tot een geheel met behulp van een blender of staafmixer. Voeg vervolgens de langoustine olie druppelsgewijs toe totdat je een mooie dikke crème hebt.
- Snijd de bieslook zo fijn mogelijk.
- Leg het velletje langoustine tartaar op een bord en smeer het in met een beetje olijfolie en breng dit op smaak met zout en peper.
- Verdeel de aardappelblokjes en bieslook over het geheel en spuit kleine dotjes van de langoustine crème op het gerecht.
- Garneer het gerecht met een cress of kruid naar keuze.
Verwerk de langoustineschalen in een saus/crème. Zo hoef je niks weg te gooien en krijg je meer waar voor je geld!