Nieuwbouw CHEFS CULINAR: Een update van de bouwplaats met onze bouwleider Paul
Nijmegen
Begin dit jaar ging onze nieuwbouw fysiek van start, we sloegen met ons hele team de eerste paal. Nu is het wel eens tijd om de voortgang te bekijken. Wat is er gaande op industrieterrein Bijsterhuizen nr. 1126?
Achter het huidige pand van Chefs Culinar in Nijmegen, pal naast de snelweg, begint een flinke beton-staal-constructie op te rijzen. Vanaf de A73 is het inmiddels goed te zien. De nieuwbouw zal in totaal 17.500 m2 tellen aan vloeroppervlak en wordt 18 meter hoog. Dat we de nok van de buren zullen overstijgen was lange tijd moeilijk voor te stellen. Nu komt het hoogste punt in zicht. Dus beklommen we het pand met bouwleider Paul Janssen. Voor het reilen en zeilen en een update.
We lopen naar binnen door wat toekomstig de docks worden. 27 stuks komen er in totaal, met een oppervlakte van 1700 vierkante meter. Voor de beeldvorming van deze verbouwing: de 500 m2 ruimte die onze huidige docks in beslag nemen, gaan straks enkel nog dienen voor emballage en retouren.
Bij betreden van de nieuwbouw valt de ruimte en de enorme hoogte direct op. Toch is de vier meter hoogte aan deze achterkant van het pand maar de helft van de hoogte die het magazijn verderop zal gaan tellen. Hier boven de docks komt namelijk de etage met kantoren. Zo komen de linker- en rechterkant weer op dezelfde hoogte uit. Daar bovenop komt dan de tweede etage: met daarin de slagerij en nóg een magazijn van 7 meter hoog.
Maatwerk met alle versgroepen in eigen beheer
Om op de tweede etage te komen worden er op dit moment liften gebouwd. “Twee goederenliften die elk 5000 kilo kunnen dragen en een volledig geautomatiseerde palletlift. Deze goederenliften worden straks gebruikt voor de aanvoer en afvoer van kruidenierswaren, vlees en gevogelte. De palletlift slaat de eerste verdieping met kantoren over en gaat direct door naar de tweede etage. In de slagerij zal het vlees verwerkt en verpakt worden. Geheel naar de wensen van de klant. Doordat we alle versgroepen en verwerking daarvan in eigen beheer hebben kunnen we heel gericht maatwerk leveren. Gesneden, gekruid en verpakt komt het vers vlees dan helemaal aan de andere kant van de slagerij uit bij de andere, afvoerende goederenlift.
Als we door een steiger de trap naar boven beklimmen, komen we aan op de eerste verdieping. Deze eerste etage is eigenlijk een tussenverdieping. Hier komen de kantoren. Paul licht vervolgens toe hoe deze verdieping ingericht gaat worden. "Daar zie je de aansluitingen van de keuken uit de grond komen. Daarnaast komt het kantoor van de binnendienst. Op deze verdieping komen ook de garderobe voor de slagerij en de grote kantine. En daarachter aan het eind komt nog een kantine, voor de mannen uit de vriezer. Waar ze door de dag heen op kunnen warmen. Als het plafond van de tweede verdieping hier straks op zit moet deze hele verdieping extra goed geïsoleerd worden. Zodat niemand hoort dat er boven door de slagerij met trolleys en pompwagens gereden wordt."
Logistiek
Waar nu alle orders met papier gepickt worden gebeurt straks alles digitaal. Er komt dus geen papier meer aan te pas. De stellingen worden in de lengte van het pand gedraaid waardoor de magazijnmedewerkers langere banen kunnen afleggen en dus efficiënter kunnen werken. Een andere grote verandering is dat nu veel orders te voet verzameld worden. Straks gaat dat met orderpick trucks, met 3 rolcontainers tegelijk.
Paul Janssen
Het is duidelijk dat Paul overal bij betrokken is. Terug op zijn kantoor pakt hij een plattegrond uit de kast. “Er zijn op dit moment al een kleine 500 unieke tekeningen van de bouw. Ik gebruik ze ook niet allemaal hoor. Kijk, deze bijvoorbeeld, de planning van vloerplaten, dat is niet mijn domein, daar hebben we de aannemer voor.”
Van '96 tot '98 was Paul verantwoordelijk voor de planning en voorbereiding van de bouw van toenmalige horecaleverancier Horesca Köpp. In '98 betrokken ze het pand dat nu van ons is. Daar was hij verantwoordelijk voor de afdelingen logistiek en facilitair. Binnen en buiten zoals hij zelf zegt.
Nu kan hij zich volledig focussen op de bouw. “Maar je moet me niet vragen hoeveel zo’n betonligger weegt. Daar hebben we specialisten voor. Ik houd me bezig met de randverschijnselen. Welke deuren, hoe gaan we die bedienen? Automatisch of niet automatisch? Hoe moet het passysteem om deuren te openen werken… ga zo maar door. Voor elke deur geldt een andere functie en een ander protocol. Echt alles van toiletassortimenten tot digitale douchebediening komt voorbij.”
Terwijl hij vertelt gaat de telefoon, een verkoper: Of hij nog een AED nodig denkt te hebben voor het nieuwe pand. “Nee hoor.” “Maar mag ik dan het belang ervan toelichten.” “Nee hoor, bedankt. Niemand weet het nog, maar ik heb er allang eentje liggen.” De verkoper lijkt geruster bij dat antwoord. Paul bedankt vriendelijk, legt de hoorn neer en moet lachen. “Zo gaat het elke dag. Of we écht overal aan gedacht hebben weten we pas achteraf. Maar kwaliteit en veiligheid staan voorop. Dat zijn we niet vergeten.”
Straks moeten we gaan kijken hoe we iedereen tijdelijk onderbrengen in het nieuwe pand. In fase twee gaat ook het huidige pand op de schop. Alles wordt gestript, alleen het geraamte blijft staan. Het is heel belangrijk dat de verhuizing soepel verloopt. Daar moeten klanten niets van merken. Vervolgens kan de bouw van fase twee beginnen, dan beginnen we eigenlijk van voor af aan.