Trends 2025
De voedingsindustrie blijft zich in een razend tempo ontwikkelen en 2025 belooft een jaar te worden waarin
innovatie en duurzaamheid centraal staan. Consumenten worden steeds bewuster van wat ze eten, waar het vandaan komt en welke impact hun keuzes hebben op mens en planeet.
We hebben de zeven belangrijkste foodtrends voor 2025 gebundeld. Hightech eiwitbronnen en circulaire voedselketens: de toekomst van voeding draait om gezondheid, technologie en verantwoordelijkheid. Denk aan plantaardige innovaties of het lokaal verbouwen van kruiden en gewassen. Deze trends geven inzicht in hoe onze eetgewoonten en voorkeuren zich aanpassen aan een veranderende wereld. Ontdek welke veranderingen je in 2025 op je bord kunt verwachten.
Schoon = lekkerder
De aandacht voor pesticiden groeit: mensen staan steeds vaker stil bij hoe schadelijk pesticiden zijn voor het milieu en hun gezondheid. Daarom kiezen consumenten steeds vaker voor biologische en pesticidevrije producten, waardoor het aanbod verandert. Bedrijven zetten steeds meer in op subassortimenten met een focus op biologische producten. Ook gewassen blijven niet achter: er wordt steeds vaker geteeld met minder of zelfs zonder pesticiden. Betere en gezondere landbouw is iets waar we niet omheen kunnen – en dat proef je uiteindelijk ook op het bord.
Cheers
Alcoholvrije dranken zijn in opkomst door veranderende consumentenvoorkeuren, gezondheidsbewustzijn en innovatie binnen de drankenindustrie. De ‘sober-curious’-trend moedigt mensen aan om hun relatie met alcohol onder de loep te nemen en bewuster te kiezen voor dranken. Vooral jongere generaties omarmen deze beweging als een bewuste levensstijlkeuze.
Honger voor lokaal
Lokale en regionale producten worden steeds populairder! Gasten willen weten waar hun eten vandaan komt en dat zorgt voor een ware lokale revolutie. Het gaat zelfs verder dan inkopen bij de boer om de hoek – denk aan hyperlokale productie zoals verse kruiden en groenten verbouwen in je eigen restaurant of hotel! In 2025 zien we steeds meer creatieve oplossingen: daktuinen vol verse ingrediënten, kruidenkassen in de lobby en misschien zelfs miniboerderijen op locatie.
Balans op bord
Er liggen nog steeds veel kansen voor een juiste balans tussen groente en vlees op het bord. We eten met elkaar nog steeds te veel vlees en dierlijke producten. Bijna 75% van de Nederlanders wil dat niet opgeven. Waar ‘vegan’ begon als hype begint het een ‘nieuwe normaal’ te worden. Een andere oplossing biedt zich nu aan: hybride producten. Het dierlijke deel is vervangen door plantaardige eiwitten. Je geniet nog steeds van de smaak, maar de uitstoot per product vermindert. Zeewier is een mooie eiwitvervanger en uit Nederlandse wateren verkrijgbaar. Een ingrediënt dat we in 2025 vaker tegenkomen.
Food waste is geweest
Food waste. Een bittere nasmaak, voor zowel je gast als voor je horecaonderneming. Tijd om voedselverspillingskansen te ontdekken! Denk daarbij aan bijvoorbeeld het upcyclen van reststromen, of experimenteer met fermentatie. Het biedt niet alleen verrassende smaakexplosies, maar draagt ook bij aan de gezondheid van jouw gasten. Een trendy voorbeeld: kimchi, een ware smaakknaller bij ontelbaar veel gerechten. Van gehaktbal tot portobelloburger, van stoofschotels tot okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek), van pizza tot hotdog en nog veel meer. Minder verspilling, betere smaak, meer creativiteit en dus meer waarde voor jouw concept.
Aanbetaling
Vooraf betalen is binnen diverse branches normaal, denk aan het theater, festivals en concerten. In de horecabranche was dat niet het geval, maar ook daar wordt het 'steeds gebruikelijker'. Horecaondernemers proberen met een aanbetaling de strijd aan te gaan met de vele noshows. Dat lijkt te werken. Waar je aanbetalingen voorheen vooral terugzag in sterrenzaken, zul je het in 2025 steeds vaker zien in toegankelijke concepten.
Krachtig verhaal
De keuze van gasten wordt steeds vaker gemaakt op basis van wat ze op social media ervaren. Wil je de jongere generatie als gast in jouw zaak? Blink uit online. Kortom, aan de horeca de schone taak om een digitaal ‘kijkje’ in de keuken te geven. Hoe doe je dat? Neem gasten mee in jouw unieke verhaal, met foto’s, video en tekst. Breng hierin de bijzondere kenmerken, sfeer en smaak over. Van maaltijd naar unieke smaakervaring. Die zij op hun beurt weer delen op social media en met vrienden.