Dip tips
Zeker in deze tijd van het jaar belanden de mooiste gerechten op het bord. Met veel tijd en aandacht worden de prachtigste creaties gemaakt. Soms heeft een gerecht net een extra touch nodig om het helemaal af te maken. U kunt dan denken aan een verrassende dip. Dit kan niet alleen bij een hoofdgerecht, maar juist ook bij amuses of tussendoortjes.
Dips doen het goed bij iedere gelegenheid. Bij brood, vlees, groenten of vis, iedereen houdt van dippen. We laten u er graag een aantal zien die u in een handomdraai maakt.
Avocado-abrikozen dip
Deze dip past perfect bij groentesticks en vers bruin brood. U heeft nodig:
- 1 avocado
- 2 el citroensap
- 1 kleine rode ui
- 1 knoflookteen
- 50 g abrikozen
- 1 rode peper (naar wens)
- peper
- zout
Halveer de avocado en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit de schil en doe dit samen met het citroensap in een kom. Snijd dan de ui in kleine blokjes en schil de knoflook. Voeg dit toe aan het avocado-citroensap mengsel. Snijd de abrikozen in vieren en voeg ook deze toe. Naar wens een gewassen, gehalveerde, ontpitte en fijn gesneden rode peper toevoegen. Pureer alles nu fijn en breng op smaak met peper en zout.
Feta crème
De feta crème past uitstekend bij Turks brood of als vulling in rode pepertjes, kerstomaten of komkommer, die eenvoudig als tussendoortje kunnen worden geserveerd. U heeft nodig:
- 200 g feta
- 200 g roomkaas
- 1 knoflookteen
- 2 et peterselie
- ½ takje rozemarijn
- 2 el olijfolie
- ½ rode peper
- peper
- zout
- eventueel: melk of water
Doe alle ingrediënten – behalve peper, zout, melk en water – in een hoge schaal en meng het tot een homogeen mengsel. Kruid met peper en zout en voeg eventueel wat melk of water toe.
Onze tip: als u een pepertje toevoegt, krijgt de crème niet alleen een lekkere smaak, maar ook een aantrekkelijke kleur.
Mango-mosterd dip
Deze dip geeft net dat beetje extra aan vlees en groenten. Zo is het een goede verfijner van een salade, maar ook rauwkost. Het is ook een perfecte match met varkensvlees. U heeft nodig:
- 1 mango
- 50 ml witte wijn
- 1 el mosterdzaadjes
- 100 g mosterd
- azijn
- peper
- zout
Schil de mango en snijd hem in stukjes. Bak de stukjes dan enkele minuten met de witte wijn en mosterdzaadjes tot ze zacht zijn. Doe dit in een mengkom en pureer tot een glad mengsel. Voeg dan de mosterd en een flinke scheut azijn toe en breng op smaak met peper en zout.
Groene hummus
De groene hummus kunt u op veel verschillende manieren inzetten. Bij crackers, op toast, Turks brood of met groentesticks smaakt het heerlijk, maar ook als saus bij falafel. U heeft nodig:
- 1 bakje kikkererwten
- 2 lente-uitjes
- 1 knoflookteen
- 1 bosje basilicum
- 1 ½ bosje koriander
- 1 citroen
- 5 el olijfolie
- ½ tl zout
Giet de kikkererwten af en spoel ze grondig af met koud water. Snijd daarna de lente-uitjes in ringen en hak de knoflook, basilicum en koriander fijn. Pers de citroen en doe het sap, de olijfolie en het zout in een kom. Pureer alles en klaar!
Indien u de dip iets te dik vindt, kunt u gerust wat water toevoegen.