Chefs Wild
15 oktober gaat het wildseizoen officieel van start! Wij inspireren je graag.
Waarom vleesspecialist Ben Janssen wild wordt van het wildseizoen!
Echt wild, is vlees dat afkomstig is van dieren die in de vrije natuur geleefd hebben, zelf hun voedsel hebben vergaard en geen medicijnen toegediend hebben gekregen. Deze wilde dieren worden geschoten door gediplomeerde jagers en vervolgens geborgd.
Wild is over het algemeen voor de liefhebber, dit komt door de uitgesproken smaak. Een voorbeeld:
wilde eenden zijn omnivoren en zorgen voor hun eigen voedsel. Ze eten grassen, granen en waterplanten, maar ook kleine vissen en insecten. Zoals je wellicht weet: wat een dier eet proef je terug. Het gevarieerde dieet van de dieren zorgt dus voor de wilde smaak.
Een tamme eendenfilet is bijvoorbeeld groter en heeft een dikkere vetlaag dan een wilde eendenfilet, deze zijn kleiner en zijn een stuk magerder. De wilde eend krijgt in de natuur veel meer beweging dan de boerderij eenden. Het vlees van de wilde eend is daarom prachtig dieprood en het smaakt meer als biefstuk dan als kip. Tip: serveer eens wilde en tamme eendenfilet naast elkaar.
Ook bij het groot wild (ree, hert en wildzwijn) zijn er verschillen in smaak. De smaak van wildzwijn – ook wel everzwijn – is het beste te omschrijven als veelzijdig. Deze alleseter voedt zich met beukennoten, wortels, vruchten en alles wat in het bos leeft. Dit geeft een bijzondere smaak en zorgt ervoor dat het vlees stevig is. Zeker in vergelijking tot varkensvlees, wat vrij mager is. Ook hier komt de smaak van wat het dier eet terug in het vlees.
Bij hert en ree heb je wat mildere smaken. Het vlees van het hert is grover van structuur en heeft een meer uitgesproken wildsmaak, dan het sappige vlees van ree. Reeën zijn lekkerbekken, zij eten verschillende loofbomen, blaadjes, kruiden, gerst, klaver en erwten en dat proef je aan het vlees!
Najaar betekent wild op de kaart
Een eerlijk seizoensproduct om van te genieten!
Staan er dit seizoen ook bij jou heerlijke wildgerechten op de kaart? Laat je gasten genieten van wild en wild gevogelte. Moeite bij de keuze voor welk stuk je moet gaan? Wij inspireren je graag! Er zitten grote smaakverschillen in de verschillende soorten wildvlees. Haas heeft bijvoorbeeld een sterke smaak en is hierdoor populair bij de ervaren wildliefhebber, terwijl wildzwijn toegankelijker is voor de startende wildeter. De smaken van ree en fazant zitten daar precies tussen in. De opbouw van de meest toegankelijke smaak tot de meest sterke smaak is: Wild zwijn - Fazant - Ree - Wilde eend - Hert - Haas
Wild is één van de weinige échte seizoensproducten in vleesland. De jacht op wild hoort echt bij de herfst en is erg belangrijk. Er zijn een flink aantal dieren zonder natuurlijke vijand. Denk maar aan het zwijn. Door te jagen wordt de populatie beheerd. Dat is voordelig voor de natuur en de mens. Het beheren van de populatie is nodig en dat maakt wild een verantwoord stukje vlees. Van dit eerlijke product kunnen we dus gerust genieten!
Schenktip bij wild
Gerijpte wijn, altijd goed!
Diverse paddenstoelen, wilde knollen en een gebakken stuk rood wild tovert de herfst op het bord! Uiteraard zijn er diverse wijnen die met verschillende soorten wild en bijbehorende bereiding de beste aansluiting vinden. Bij deze ingrediënten en dit seizoen is een mooie gerijpte wijn een graag geziene keuze! Rood vlees gecombineerd met tannine in rode wijn heeft een verzachtend effect. Het eiwit in het vlees neemt het stroeve (tannine) van de wijn op. Zo wordt een stevige wijn heel mooi van smaak.