Cobia – een goede vangst
Maak kennis met deze duurzame supervis
De cobia is een nog niet zo bekende vis uit Panama is familie van de makreel. Deze supervis komt de Nederlandse keukens veroveren. Heb je nog nooit van cobia gehoord? Dat is uiterst jammer, want de vis heeft heel veel te bieden.
Waar komt deze zeebewoner vandaan?
Het leven van deze vissen begint in een aquacultuur in beschutte kweekbakken op het land. Vervolgens worden ze in hun natuurlijke omgeving - ver van de kustecosystemen - gekweekt, in een zogenaamde maricultuur. Hierdoor groeien ze op met natuurlijke voeding. Deze dunbevolkte en tot 75 meter diepe opfokverblijven bevinden zich 12 tot 16 kilometer voor de kust van Panama. Het gehele jaar staat hier een stroming van 1 tot 3 knopen, wat zorgt voor een sterke vis in zeer zuurstofrijk water.
Duurzaam
Bij de cobia-fokkerij staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De moderne kweekfaciliteiten in de open oceaan, ver weg van de kwetsbare ecosystemen, hebben geen impact op andere visbestanden door het aanleggen van een vangstvrije zone van meer dan 1000 hectare. Ook de waterkwaliteit wordt regelmatig gecontroleerd. De jonge vissen worden uitsluitend gevoerd met gg-vrij voer, dat wil zeggen: voer dat niet genetisch gemodificeerd is. Daarnaast is volledige traceerbaarheid van het ei tot het eindproduct gegarandeerd. Bovendien wordt er gewerkt met arbeiders uit de regio, waardoor wordt bijgedragen aan de maatschappelijke betrokkenheid.
Zo wordt de vis verwerkt
Cobia kenmerkt zich door een zorgvuldige slachting. De vis wordt met de hand gefileerd in het land van herkomst en binnen de kortst mogelijke tijd verwerkt. Direct na verwerking wordt de vis schokgevroren bij -70 °C, hierbij wordt de vis binnen de kortste tijd in een bevroren toestand gebracht. Hoe hoger de bevriezingssnelheid, des te beter het vriesresultaat en de kwaliteit van de bevroren levensmiddelen. Vervolgens wordt de vis naar de hoogste standaard individueel gevacumeerd.
Cobia op het menu
Door het zeer stevige, witte vlees met een milde smaak is cobia geschikt voor veel bereidingen. Het laat zich bijzonder goed verwerken tot sushi en sashimi. De frisse, pure en boterachtige smaak zal eenieder verrassen, je kunt de schone en natuurlijke leefomstandigheden proeven. De vis is rijk aan eiwitten en omega-3-vetzuren. Voor het bereiken van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid heb je aan 100 gram al genoeg.