Cold brew koffie
Ben je op zoek naar iets bijzonders op jouw drankkaart voor deze zomer? Probeer eens koud gebrouwen koffie, ofwel de cold brew. Wat de Japanners zo'n 300 jaar voor het eerst introduceerden, opent vandaag de dag nieuwe smaakbelevingen.
De smaak is milder en fruitiger dan normaal gebrouwen koffie, omdat de bittere stoffen vrijwel geheel verdwijnen door het speciale brouwproces. Cold brew koffie heeft een hoog cafeïnegehalte (van 6%). Om het te maken wordt er koud water - dat maximaal op kamertemperatuur is - direct over vers gemalen koffie gegoten. Dit moet vervolgens enkele uren trekken. Het zorgt ervoor dat het volle aroma uit de koffie verdwijnt.
Deze methode is rond het jaar 1700 in Japan uitgevonden, pas sinds een decennia heeft het zich verder over de wereld verspreid. Zo heeft het zijn weg via Amerika naar Europa gevonden en zijn er velen variaties ontstaan.
Klassiek of sparkling?
Om zelf een cold brew te maken giet je vers gemalen koffie in een vat met koud water - 4 delen water op 1 deel koffie. Laat het zo'n 12 tot 14 uur trekken en schenk het dan door een zeef. De koude koffie is enkele dagen houdbaar.
Volgens klassiek recept serveer je een cold brew met ijs. Met een toevoeging van melk of sojadrink kun je de koffie wat milder maken. Een speciale touch krijg je met tonic water en een scheutje gin. Wil je je gasten echt verrassen? Zet dan cold brew cocktails op de kaart!
Cold brew sunrise
Ingrediënten per glas:
- 50 ml tonic water
- 15-20 ml wodka
- 100 ml cold brew koffie
- crushed ice
- rietsuiker
- 2-3 sinaasappelpartjes
Meng alle ingrediënten in een cocktailshaker en schenk ze in een glas. Decoreer met de sinaasappelpartjes.
Cold brew koffie-limonade
Voor de siroop:
- 150 g suiker
- 150 ml water
- citroenrasp (van 1 citroen)
Kook de ingrediënten ca. 10 minuten op matig vuur. Laat de siroop door een zeef passeren en giet het in een goed afsluitbare glazen fles. Laat het dan afkoelen.
Ingrediënten per glas:
- 2 ijsblokjes
- 100 ml cold brew koffie
- 50 ml citroensap
- 50 ml tonic water
- 50-60 ml siroop
Doe alle ingrediënten in een groot glas en roer door met een lepel, tot de siroop is opgelost. Decoreer naar wens, met bijvoorbeeld fruit en munt.
Cold brew black Russian
Ingrediënten per glas:
- 2 ijsblokjes
- 15-20 ml wodka
- 100 ml cold brew koffie
- 1 tl rietsuiker
- 25 ml slagroom
Doe de ijsblokjes in een glas, vervolgens de wodka, koffie en suiker. Om een mooi kleurverloop in het glas te krijgen, giet je tot slot langzaam de slagroom erbij.
Cold brew met likeur
Ingrediënten per glas:
- 2 ijsblokjes
- 100 ml cold brew koffie
- 25 ml Licor 43
- 10-20 ml melk
Doe de ijsblokjes in een glas. Voeg dan de koffie en Licor 43 toe. Vervolgens de melk langzaam erbij schenken.