De Arabische keuken
In onze eetcultuur genieten we van vele internationale invloeden. Zo zien we ook steeds meer gerechten uit het Midden-Oosten. In de Arabische keuken worden veel verse groenten, kruiden en specerijen gebruikt. De specialiteiten uit landen als Syrië, Libanon en Israël zijn lekker, gezond en perfect om mee te variëren.
Kenmerkend in deze keuken zijn kleine gerechten, ook wel mezze genoemd. Dit is de Arabische tegenhanger van Italiaanse antipasti. Mezze zijn kleine lekkernijen die in verschillende kommen en schaaltjes op tafel worden gezet, die zowel als voor- of hoofdgerecht kunnen dienen. Veel gebruikte ingrediënten zijn kikkererwten, aubergine, yoghurt, olijven en peulvruchten.
Als u mezze op de menukaart zet, zorg dan dat deze typisch Arabische gerechten zeker niet ontbreken.
Falafel
Falafel behoort tot een van de populairste Arabische gerechten. De gefrituurde balletjes van bonen, kikkererwten, kruiden en specerijen staan bekend in deze eetcultuur. In de verschillende landen van herkomst drukt iedere kok natuurlijk zijn eigen stempel op de smakelijke balletjes. Voor falafel worden uitsluitend verse ingrediënten gebruikt, waardoor het extra vitaminen bevat.
Shakshuka
Met shakshuka kunt u eindeloos variëren door de kruiden en groenten die worden toegevoegd. Het klassieke gerecht wordt gemaakt van eieren, tomatenpuree, chili peper en ui. Hieraan kunnen paprika, feta, aubergine en spinazie toegevoegd worden. Shakshuka is erg lekker als mezze: dan worden stukken flatbread of pitabrood in de saus gedoopt.
Hummus
Een heel veelzijdige dipsaus uit de Arabische keuken: hummus. Het is dan ook geen wonder dat er in onder andere in New York, Berlijn en Amsterdam al hummus restaurants zijn geopend. Op de menukaart staan verschillende varianten van dit smeersel. Het klassieke recept voor hummus bestaat uit kikkererwten, sesampasta, olijfolie, citroensap, knoflook, komijn en zout, maar de precieze smaken verschillen per regio. En dat maakt deze dip steeds weer verrassend.
Tabouleh
Een echt Arabisch gerecht is tabouleh. De basis bestaat uit bulgur en couscous, daarbij komen peterselie, tomaten, komkommer en feta. Deze zomerse salade is vooral populair vanwege de frisse smaken van citroen en munt.
Fattoush
Fattoush is een Libanese broodsalade. Het hoofdingrediënt is dun, gefrituurd flatbread. Hierbij wordt ijsbergsla, peterselie, tomaten en komkommer geserveerd. Soms wordt dit aangevuld met paprika en ui.
Baba ghanoush
Tot slot mogen we baba ghanoush niet vergeten in dit rijtje. Het smeersel bestaat uit aubergine en sesampasta dat op smaak wordt gebracht met knoflook, zout, peper, komijn en citroensap. Hoewel de dip er niet uit springt qua kleur, maakt het dit met zijn smaak zeker goed. Tip: baba ghanoush is een heerlijke dip bij falafel.