Een kijkje in de AGF-productiekeuken
Willem geeft vol trots een kijkje in de productiekeuken. De maatwerkafdeling van onze AGF-tak waar je als klant
terecht kunt voor speciale wensen. Een afdeling die de afgelopen jaren sterk gegroeid is en alleen maar groter wordt.
‘‘Convenience producten worden steeds belangrijker. We merken dat door het personeeltekort steeds meer klanten het voorwerk uitbesteden aan ons.’’ - Willem van den Akker.
Het proces
Alle groenten en fruit komen vuil binnen. De producten worden eerst met de hand of automatisch gesneden. Vervolgens worden de producten grondig gewassen, gedroogd en verpakt. Elk type groenten of fruit heeft zijn eigen snijwijze met een ander proces.
Er wordt gewerkt met twee verschillende productie- en verpakkingslijnen. Op de multihead-productielijn worden
gesneden groenten en sla verpakt in zakken. Deze geautomatiseerde lijn weegt de gewenste hoeveelheid af, vult de zakken af en sealt ze. De multihead-productielijn wordt voornamelijk gebruikt voor sla en groentenmixen.
Daarnaast wordt er gewerkt met de proceal-lijn. Op deze verpakkingslijn worden alle producten verpakt in bakken. Deze lijn wordt veel ingezet voor fruit- en groentensalades en mixen.
Elke dag worden er 90 tot 100 verschillende producten geproduceerd en verpakt. Gewichten variëren van zakken of bakken van 1 kilo tot grote kisten van 10 kilo.
‘‘Hoe groter de verpakking is die je inkoopt, hoe gunstiger de prijs. Om in te blijven spelen op de stijgende prijzen en de vraag naar duurzame verpakkingen, hebben we afgelopen jaar het 10 kilo kisten assortiment uitgebreid.’’
Produceren met aandacht voor het milieu
In de wereld van verse groenten en fruit is er een bijzondere categorie: de ‘klasse 2’ producten, of liefkozend ‘ugly’ producten genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld kromme komkommers en misvormde wortels. Deze producten voldoen niet aan de standaard schoonheidsnormen, maar doen qua smaak en voedingswaarde absoluut niet onder voor hun ‘perfecte’ tegenhangers. Door de inzet van ‘ugly’ producten in onze productiekeuken hebben wij een actieve rol in het verminderen van verspilling. Een eenvoudige stap met een significante impact op ons milieu.
Doorgroeimogelijkheden
‘‘Ik ben op mijn 15e begonnen als productiemedewerker. Ik werkte de zaterdagen, soms in de avonduren en in vakanties. Na mijn logistieke studie heb ik de kans gekregen om binnen het bedrijf door te groeien. De werksfeer binnen het team is goed, je wordt hier vrijgelaten om je ideeën uit te voeren. Er wordt écht naar je geluisterd, dat maakt dat ik elke dag weer met veel plezier aan de slag ga!’’