terug naar overzicht

Foodfotografie

Goede foto's zijn cruciaal voor horecabedrijven. Niet alleen voor op de website, maar zeker ook als onderdeel van je social media strategie. Ze vormen de eerste indruk die potentiële gasten van je bedrijf krijgen. Aangezien 75% van de horecabezoekers hun keuze laat beïnvloeden door social media, is het belangrijk dat deze eerste indruk positief is. Slechte foto's zijn een gemiste kans om meer gasten aan te trekken. Maar hoe maak je nu een goede foto?

Om op deze vraag antwoord te geven, schreven we in samenwerking met fotograaf Jill van den Brand, acht essentiële tips voor horecafotografie! Jill fotografeert wekelijks horecazaken, van restaurants tot cafés en hotels. Ook bij Chefs is Jill een graag geziene gast. Om online een goede impressie te geven is het inhuren van een professionele fotograaf absoluut van toegevoegde waarde. Maar je kunt natuurlijk niet voor iedere dagschotel een foodfotograaf langs laten komen. En precies om die reden schrijven we dit artikel, we are here to help! Je hele restaurant, nieuwe menukaart of vernieuwde personeelsbestand laten zien? Huur een professional in. Ad hoc communiceren over herfstspecials, een nieuw drankje of nieuw gezicht? Ga aan de slag met deze tips en creëer een topfoto met weinig middelen!

food fotografie

1. Bereid je goed voor
Een goede voorbereiding is de basis van een succesvolle fotoshoot. Zorg ervoor dat de ruimte schoon en opgeruimd is en dat storende elementen uit het beeld verwijderd zijn. Vaasjes met verse bloemen op tafel kunnen veel sfeer toevoegen. Als je zaak een warme, gezellige uitstraling heeft, steek dan de kaarsen aan om dit gevoel vast te leggen. Maar de presentatie van het eten op het bord en drankjes is natuurlijk het allerbelangrijkst. Stijl ze met zorg!

food fotografie

2. Speel met daglicht

De camera´s van de nieuwste smartphonemodellen zijn ontzettend verbeterd, hierdoor ben je prima in staat om met je smartphone goede foto´s te maken. Zorg voor goed licht, check van tevoren op welk tijdstip de ruimte de mooiste lichtinval heeft. Dan kun je zelfs met alleen daglicht mooie foto´s maken. Fotografeer het liefst met zacht daglicht, bij een raam en zorg dat het licht van de zijkant komt. Als je te veel licht hebt, kun je het raam afdekken met een wit doek. Is het te donker? Gebruik dan een statief om onscherpte te voorkomen. Heb je geen statief? Een stapel boeken kan als stabiele ondergrond dienen.

foodfotografie

3. Breng actie in beeld

Foto’s waar leven in zit zijn boeiender en trekken de aandacht. Je kunt levendigheid vastleggen door bijvoorbeeld saus over een gerecht te gieten, het gerecht aan te snijden, in een pan of kom te roeren of iets te presenteren op een bord. Varieer met overzichtsfoto’s, close-ups en details om de veelzijdigheid van je zaak goed weer te geven.

food fotografie

4. voeg persoonlijkheid toe
Persoonlijkheid in je foto's maakt ze aantrekkelijker. Mensen kopen tenslotte van mensen. Gebruik handen in je foto's, ga zelf op de foto of fotografeer personeel. Leg dingen vast die typerend zijn voor jouw zaak. Vraag medewerkers om met hun handen een glas, vork of frietje vast te pakken. Zo breng je gezelligheid aan tafel.

food fotografie

5. Zorg voor veelzijdigheid
Fotografeer aan een volle tafel in plaats van in te zoomen op één gerecht. Vul lege plekken op de foto met accessoires zoals servetten, bestek of decoratieve items. Zorg voor een levendige achtergrond en fotografeer van een afstand voor meer context. Zorg wel altijd voor één duidelijk focuspunt, zo bepaal jij zelf waar mensen naar kijken.

food fotografie

6. Creëer rust in drukte
Hoewel veelzijdigheid belangrijk is, moet je ook de rust in je foto's behouden. Kies voor een eenvoudig kleurenschema van 2 à 3 kleuren die de hoofdrol spelen in je composities. Gebruik rustige basiskleuren met één opvallende accentkleur. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor kleuren die overeenkomen met het restaurantinterieur.

food fotografie

7. Kies de juiste hoek
Fotografeer platte gerechten van boven en hoge objecten van de zijkant. Een bovenaanzicht is ideaal voor sushi, salades, overzicht van tafels en gerechten in diepe schalen. Zijkant is beter voor sandwiches, desserts, cocktails en gerechten op platte borden.

food fotografie

8. Pas spannende compositie toe
Een goede compositie maakt een foto aantrekkelijker. Gebruik de regel van derden om je foto's spannender te maken. Plaats de focuspunten van de foto op een derde van het beeld. Gebruik het raster om deze regel toe te passen.

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen