Herfsttips van onze vleesspecialist
Het kan elk seizoen een uitdaging zijn om nieuwe verrassende seizoensgerechten te presenteren aan je gasten. Maar maak je deze herfst geen zorgen, wij staan klaar om je te inspireren! Vleesspecialist Michiel deelt namelijk drie vleesproducten die volgens hem absoluut een plekje verdienen op jouw menukaart. Stuk voor stuk mooie producten die een ware smaaksensatie brengen deze herfst.
Iberico ribfingers:
Dit zijn de stukjes vlees tussen de botjes van de spareribs. Het vlees heeft een mooie dooradering van vet waardoor het erg smaakvol is. Ribfingers hebben een langere bereidingswijze nodig op ongeveer 100 graden. Tot slot kun je ze stevig grillen met een rub voor een krokant jasje. Een smakelijk product dat wint aan populariteit en ideaal is voor mensen die niet houden van kluiven.
Varkenswangetjes:
Een prachtig stukje vlees waar je fantastische gerechten mee kunt maken. Het vlees, afkomstig van de onderkaak, is veel in beweging waardoor de structuur erg stevig is, maar ook zeer smaakvol. Een stevige structuur vraagt om langere bereidingstijden, een ideaal stukje vlees om te smoren, stoven of sousvide te garen. Heerlijk als voorgerecht maar ook zeker verrassend als hoofdgerecht of in een verrassingsmenu.
Runderwangen:
Minder bekend in de keuken maar zeker niet minder lekker dan kalfswang of varkenswang. Runderwangen bevinden zich aan beide zijden van de kop van het rund, liggend op de kaakspier. Ze wegen zo'n 800 gram en doordat het vlees altijd in beweging is geweest, is het écht 'werkvlees' met een grove structuur. Gaar het op lage temperatuur voor lange tijd en tover een heel smakelijk stukje vlees op het bord van je gasten. Omdat runderwang minder bekend is, is dit prijstechnisch een zeer aantrekkelijk product om deze herfst mee te werken.
In de koudere maanden snakken we allemaal weer naar herfstachtige stoof- en braadschotels. Het grote voordeel aan bovenstaande producten? Ze vragen allemaal om een langere bereidingswijze maar leveren daardoor enorme tijdswinst op in de service. Na bereiding is het slechts opwarmen en uitserveren. Een ander belangrijk voordeel is de interessante prijsstelling, omdat de producten minder bekend zijn en dus minder gewild zijn ze voordelig in te kopen. Met welk product ga jij deze herfst aan de slag?
1. Restaurant Steven
Steven is een modern café | bistro | bar in het centrum van Nijmegen. Een plek om gezellig samen te komen met familie en vrienden om te lunchen, borrelen of dineren. Hun motto: ''Het leven is een feest en wij helpen je het te vieren!''
Het gerecht: Iberico ribfingers met knoflookmayo, lente-ui en chilipepers. ''Het is een onderschat product en het is juist leuk om te laten zien dat dat niet nodig is! We zijn dit product per toeval tegengekomen, nu is het een vaste waarde op onze kaart. De toppings en smaakmakers zijn afhankelijk van het seizoen'' - Chefkok Bram.
Bij Steven worden de ribfingers gemarineerd in een natte rub met ketchup, honing en paprikapoeder als belangrijkste smaakmakers. Dan worden ze low en slow gegaard. Een succes op de bites-menukaart!
2. Sound and Soul
Sound & Soul is een foodbar in Arnhem en Nijmegen-Lent waar muziek een belangrijke rol speelt. Je kunt er werelds genieten zonder poespas. Eigenaar Tjerk omschrijft Sound & Soul als de woonkamer van de wijk, toegankelijk voor iedereen. Een plek waar je laagdrempelig kennis kunt maken met wereldse smaken, vers en met liefde bereid voor betaalbare prijzen. Een plek om je écht thuis te voelen!
Het gerecht: Gestoofde varkenswangetjes met lookpuree, gekleurde wortelen, beukenzwammetjes, gerookte amandelen en rode wijn jus.
Het iberico-varken loopt vrij rond in de natuur, dat verschil proef je! Ze eten eikels en kastanjes, vandaar de connectie met aardse smaken maar dan met een Spaans-Nederlandse twist!
3. Hotel Restaurant Riche
Riche is een bevlogen hotel, gezellig café, goed restaurant en ideale plek voor feesten en evenementen in één! Chefs Tim & Martijn omschrijven de kaart als een variatie tussen klassiek Frans met invloeden uit diverse wereldkeukens, zoals Italiaans en Aziatisch.
Het gerecht: Gestoofde runderwang met pastinaakpuree en geroosterde groenten & paddenstoelen. De runderwang wordt eerst aangebraden en vervolgens langzaam gegaard. Een ideaal product om voor te bereiden; tijdens de spits hoef je alleen nog te verwarmen en serveren. ''Een mooi product om gasten mee te verrassen, relatief onbekend en je biedt kwaliteit voor een mooie prijs!''
Een tof gerecht waar onze gasten deze herfst van kunnen genieten.