Advies bij lactose intolerantie
Als gasten in uw zaak klagen over ongemakken in het maagdarmkanaal, bestaat de kans dat zij last hebben van een lactose intolerantie – vooral als de symptomen verschijnen na het consumeren van zuivelproducten. Een kleine groep mensen kan helemaal geen lactose verdragen, velen kunnen wel tegen kleine hoeveelheden. In het beste geval weten gast zelf hoe ze hiermee om kunnen gaan. Zorg er alsnog voor dat alle medewerkers bekend zijn met dit fenomeen en gasten juist kunnen informeren.
Wat houdt dit in voor medewerkers in de keuken en bediening?
Wilt u het echt goed doen, zorg dan dat alle medewerkers kennis hebben van de ingrediënten in alle gerechten. Alleen dan is het geven van goed advies mogelijk. Als de verpakking van het product de term ‘lactosevrij’ bevat, zit u zeker goed.
Goed om te weten: harde kazen, camembert of brie, evenals boter, kunnen altijd als lactosevrij op het ontbijtbuffet (of op de borrelplank) worden aangeboden, ongeacht of het op de verpakking staat of niet. Bij harde en zachte kaas is de concentratie van lactose namelijk zo laag dat deze de wettelijk voorgeschreven waarde niet overschrijdt. Hierdoor is het niet nodig terug te vallen op – de veelal duurdere – alternatieven.
In plaats van melk zijn er diverse alternatieven op de markt zoals lactosevrije melk, soja-, amandel- of havermelk. Sommige mensen kunnen de melkzuurbacteriën in natuurlijke yoghurt beter verteren, ook al zit er lactose in yoghurt.
Wanneer vermeldt u lactose in een gerecht?
U zou bij veel gerechten op uw menu een lactosevermelding kunnen maken sinds het etiketteringsvoorschrift is aangepast. Zo geven velen het aan als een klontje boter of scheutje room worden toegevoegd aan of gebruikt tijdens het bereiden van het gerecht. In de meeste gevallen is het aandeel echter zo laag, dat zelfs gasten met een lactose-intolerantie deze lactose-arme gerechten zeer goed verdragen. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de bediening hiervan op de hoogte is en gasten goed kan informeren.
Op de verpakking van een eindproduct staat vaak onderaan de ingrediëntenlijst een verwijzing naar lactose. Melksuiker wordt in de voedingsmiddelenindustrie als een hulpstof gekenmerkt – het helpt voedsel op smaak te brengen of een bruine kleur te geven. De claim van melksuiker in eindproducten zoals kruidenmengsels of braadworst zorgt ervoor dat deze producten vaak worden vermeden, in de overtuiging dat het opgeblazen gevoel na het eten hiervan te wijten is aan de melksuiker. Echter, een blik op de ingrediëntenlijst van dit soort producten laten veel andere additieven of hulpstoffen zien die maagdarm klachten kunnen veroorzaken.
“Kan sporen van lactose bevatten”
Dergelijke teksten vallen niet onder wetgeving, maar is vrijwillige informatie die door de fabrikant wordt verstrekt. Deze informatie is echter niet bindend of er wel of geen sporen in het product zitten. In principe kunt u deze informatie met betrekking tot lactose op de verpakking negeren.