terug naar overzicht

​​​​​​​“O’zapft is”

De klassieke woorden die de burgemeester van München uitspreekt tijdens het tappen van het eerste vat. Het is de start van het Oktoberfest. Traditioneel begint het feest de eerste zaterdag na 15 september en eindigt de eerste zondag van oktober. Inmiddels wordt het van oorsprong Duitse volksfeest ook over de grens steeds populairder, in steeds meer dorpen en steden in ons land worden er feesten gevierd.

Vrouw op Oktoberfest

Schlagermuziek, lange tafels, lederhose of dirndl… het zijn enkele belangrijke elementen voor het Oktoberfest. Maar waar het feest misschien nog wel het meest om bekend staat zijn de liters bier die worden gedronken. En daarbij horen natuurlijk de typisch Duitse hapjes. Wij geven enkele tips voor uw menukaart!

Pretzel
De traditionele krakelingen, oftewel pretzel, mag absoluut niet ontbreken. Om een echte krakeling te maken, dient het deeg in een bad van baking soda te worden gelegd, voordat deze de oven in gaat. Een goede pretzel moet kastanjebruin en glanzend zijn en een knapperige korst hebben. Voor de perfecte krakeling kunt u het beste een etage oven gebruiken en de pretzels op een geperforeerde bakplaat of op een rooster plaatsen – dit zorgt ervoor dat de loog behouden blijft. Bak ze dan 12-15 minuten op 200°C.

Obazda
In Duitsland wordt volop obazda gegeten: een Beierse kaasspecialiteit die traditioneel bij een snee brood wordt geserveerd. Obazda wordt gemaakt van camembert, roomkaas, boter, paprikapoeder,, ui en vaak ook een scheut bier. Tijdens de feesten gaat het goed samen met pretzels of roggebrood.

Maak ook een heerlijke, groene variant. Blancheer basilicumbladeren in gezout water, laat ze schrikken, uitlekken en pureer ze hierna. Meng de puree met boter, roomkaas en camembert, breng ze op smaak met peper en zout en laat het circa 30 minuten op kamertemperatuur intrekken. Zet het hierna in de koeling en haal het er 20 minuten voor het serveren uit.

Flammkuchen
De inmiddels bekende flammkuchen zijn ook erg geliefd bij het Oktoberfest. De Franse klassieker wordt belegd met zure room, spek en lente-uitjes. Echter zien we tegenwoordig de meest uiteenlopende varianten, zo zorgen courgette en gerookte tofu voor een bijzondere smaakbeleving, maar ook artisjokken en garnalen of forel, rucola en mais vormen een unieke combinatie.

En wat te denken van een bloemkool-flammkuchen? Bak hiervoor de bloemkool ca. 15 minuten in een beetje water in de oven op 200°C. Meng de bloemkool vervolgens met ei, geraspte kaas, zout en knoflook en verdeel het ‘deeg’ op een bakplaat, ca. 1 cm dik. Beleg met roomkaas, lente-uitjes en spek als de bodem bruin is.

Beierse crème
Beierse crème is een romige lekkernij die naar hartenlust met diverse ingrediënten gecombineerd kan worden. Van chocoladesaus, appelcompote, rabarber, frambozenpuree of mango. De uit melk, suiker, eigeel, slagroom, gelatine en vanille bestaande crème is werkelijk iedere calorie waard. Wilt u een lichtere variant maken? Dan kunt u de crème vervangen door kwark.

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen