Straal in het nieuwe jaar!
Gouden tijden breken aan: bladgoud, eetbaar goudpoeder en goudstof veroveren de internationale keuken. Veel lekkernijen worden inmiddels voorzien van een gouden versiering. Dit is echter niet totaal nieuw, in de luxe gastronomie wordt goud al veelvuldig gebruikt. Wat wel nieuw is, is om er hartige gerechten mee te bedekken.
Goudstukken uit de hele wereld
Vergulde bonbons zijn bij velen bekend, maar kipvleugels, worst, steaks of kaviaar in een goudlook zijn ongebruikelijk. Er zijn maar weinig levensmiddelen die niet verguld kunnen worden. Vooral hartige producten zijn geschikt om te bedekken met goud, omdat het goed blijft plakken op vettig voedsel. Het is een trend die zich in keukens over de hele wereld verspreid. Zo zien we in Japan sushi met een gouden laag, terwijl in Amerika gouden kipvleugels over de toonbank gaan. Het luxe eten is echter niet goedkoop: in New York betaalt men maar liefst 45 dollar voor deze bijzondere specialiteit.
Hier draait het om…
Het is belangrijk dat het goud een fijngehalte heeft tussen 22 en 24 karaat, waardoor het resistent is tegen oxidatie. Het edele metaal is gemakkelijk te vormen en te verwerken tot goudpoeder of –stof. Bladgoud is eenvoudig te koken, het smelt pas bij een temperatuur van 1064 °C. Hierdoor is het geschikt voor hoge kooktemperaturen. Omdat bladgoud erg licht is, moet de ondergrond niet te plakkerig zijn. Honing en suikerwater dienen goed als hulpmiddel voor de hechting.
Gezond goud?
Het eten van het glanzende metaal is niet schadelijk. Ook is de smaak van bladgoud neutraal, waardoor het eten zijn eigen smaak behoud. Goudstof, -poeder of bladgoud is slechts iets voor het oog, maar dat eet tenslotte ook mee.