Weingut Sander
Op iedere fles wijn staat een lieveheersbeestje. Dit symboliseert de respectvolle omgang met de natuur. Biologisch is niet alleen logisch, maar het is een overtuiging vanuit hart en ziel. De wijnen zijn afkomstig uit Rheinhessen, het grootste wijngebied van Duitsland.
Biologisch en biodynamisch
Wijnmakerij Sander in Mettenheim is al generaties lang in de familie. De familie behoort tot een van de eerste ecologische wijnmakers van Duitsland. In de jaren 50 begon Otto-Heinrich Sander senior – geïnspireerd door het idee dat alleen een gezonde bodem, gezond leven en gezonde wijn kan produceren – met biologische wijnbouw. Deze gedachte werd doorgegeven aan de volgende generaties. De huidige generatie werkt naast biologisch ook biodynamisch.
Kwaliteit zit in de natuur
Vandaag de dag maken kleinzoon Stefan Sander en zijn vrouw Sandra verfijnde wijnen van de hoogste kwaliteit. Hier vindt men het overtuigende bewijs dat ecologie en wijngenot een geslaagde combinatie zijn. ‘De kwaliteit van de wijnen wordt gecreëerd in de wijngaard en niet in de kelder’. Deze filosofie in combinatie met de hedendaagse kennis van oenologie is de familie Sander een trendsetter voor biologische wijn. Dicht bij de natuur, van het planten van de wijnstokken tot het bottelen. Stefan en Sandra: “Zo weten we dat we onze kinderen achterlaten met bloeiende landschappen. Onze wijnstokken staan op vruchtbare lössbodems rond Mettenheim. We behouden de biologische activiteit van onze bodems met behulp van de natuur: het geheim schuilt in het juiste gebruik van mest, compost, stro en groenbemesters. Met deze organische materialen verhogen we het humusgehalte van onze bodems. Dit resulteert in optimale bodems met stabiele kruimelstructuren. Dit geeft de wijn een diepere indruk, het terroir komt nog mooier tot uiting in de wijn. De beste wijngaarden zijn nooit hervormd; heggen, hellingen, muren en groen bieden veel nuttige dieren een ideale leefomgeving.”
Rheinhessen
De wijnbouw in Rheinhessen is al eeuwenoud; zo werd er door de Romeinen al wijn gemaakt. Met de bergen in het westen die voor beschutting zorgen, warme zomers en zachte winters is het klimaat in het gebied perfect. Ruim tweederde van de wijnbouwgrond wordt aangeplant met witte druivenrassen zoals riesling, burgunders en silvaner. De overige aanplant bestaat uit druivenrassen voor rode wijn, waarvan dornfelder een groot deel uitmaakt.
Wijnen uit Rheinhessen zijn zowel modern en ongecompliceerd als topwijnen van het hoogste niveau. De gastronomie in het gebied speelt hier geweldig op in met een groot culinair aanbod met de nodige lokale accenten.
Bodem en wijnen
De druivenstokken staan in het wijngebied Rheinhessen rondom Schlossberg en Michelsberg op vruchtbare lössbodems met een fijne structuur en een ondergrond van kalksteen waarvan de volgende wijnen worden gemaakt:
Riesling
Rieslings van deze bodems zijn gekenmerkt door fijn fris fruit en delicate zuren.
Burgundersorten
- Pinot gris, in Duitsland heet deze druif grauburgunder
- Pinot blanc, in Duitsland heet deze druif weissburgunder
- Chardonnay
- Pinot noir, in Duitsland heet deze druif spätburgunder.
Met name door de vele zonuren bereikt Pinot Blanc in deze regio een mooie internationale stijl. Deze wijnen zijn sappig en vol van smaak. Door de traditionele bereidingswijze met een lange schilweking en rijping op eiken houten vaten, ontwikkelen de rode wijnen een bijzonder potentieel.
Reserve
Wijnen die langer de tijd krijgen in de wijngaard met een strengere selectie en een lange rijping op de Lie. Deze wijnen beschikken over een zeer goede structuur met complexiteit en bewaarpotentieel.
Traditionell & Modern
Traditonele wijnen van lokale druiven als silvaner en dornfelder, maar ook sauvignon blanc en merlot gedijen zich erg goed in Mettenheim.
Sekt
Sekt wordt volgens de Methode Traditionelle gemaakt, waarbij de wijnen de tijd krijgen om op de gistcellen in de fles te rijpen.
Stijl: fris | fruitig | kruidig
Aroma: perzik | peer | mineraal
Spijs: asperge | salade | gerookt | oosters
Art. 12159437
Stijl: fris | fruitig | kruidig
Aroma: appel | peer | exotisch | specerijen | notig
Spijs: asperge | asia | oosters | tuinkruiden | spicy
Art. 12159611
Stijl: fris | fruitig | kruidig
Aroma: vlierbloesem | passievrucht | brandnetel | kruisbes
Spijs: asperge | geitenkaas | salade | tuinkruiden
Art. 12613892
Stijl: sappig | rijp | rond
Aroma: peer | appel | citrus
Spijs: asperges | salade | vega | ei | zalm | bouillon
Art. 12159543
Stijl: vol | rijk | complex
Aroma: peer | sinaasappel | vanille | vlierbloesem | toast
Spijs: asperge | gevogelte | kalf | zalm | gerookt
Art. 14468865
Stijl: fris | licht | kruidig
Aroma: aalbes | aardbei | specerijen | mineraal
Spijs: vega | lam | vis | gevogelte | kalf | varken
Art. 12159697
Stijl: sappig | rijp | rond
Aroma: appel | peer | perzik | citrus | kruiden
Spijs: asperge | salade | vega | fritata| vis
Art. 17671552
Stijl: opwekkend | fris | sappig
Aroma: abrikoos | perzik | appel | mineraal
Spijs: lunch | blini | zeevruchten | borrelplank
Art. 13913762