Weingut Strehn
De wijngaarden van de familie Strehn zijn te vinden in de Oostenrijkse deelstaat Burgenland, in de gemeente Deutschkreutz. Pia Strehn is samen met haar broers Patrick en Andy de vierde generatie die het wijngoed van 45 hectare runnen. Elk jaar streven ze naar verdere kwaliteitsverbeteringen. Deutschkreutz heeft een grote variatie aan bodems en is de perfecte plek om met nieuwe technieken te experimenteren. De focus ligt in het bijzonder op de druivensoort Blaufränkisch, de belangrijkste druivensoort in de regio. Met deze druif worden niet alleen klassieke en terroir wijnen gemaakt, maar ook zeer gewaardeerde en tevens populaire roséwijnen.
"Home is where Blaufränkisch is"
Voor Pia en haar broers is Blaufränkisch meer dan alleen een druivensoort: het is een wijn, een geur, een smaak, een kleur. Blaufränkisch komt overal naar voren: een "casual" rosé, een "rode" sappige wijn voor bij de barbecue, een krachtige wijn van leembodem met bosbessensmaak of een sensuele verleider van kalksteenbodem. De diversiteit van deze druif staat dan ook niet ter discussie. Pia: "Als wijnmaker moet je wel van Blaufränkisch houden. Hij groeit mooi recht, de bladeren zijn groot, vijflobbig en diepgroen. De druif is lang, los, middelgroot en heeft een stevige schil. Je zou kunnen zeggen dat hij elk jaar de schoonheidswedstrijd tussen de druivensoorten wint!"
Bodems
Voor een goede wijnoogst is niet alleen het klimaat, maar ook de bodem waarop wijn wordt verbouwd van belang. Pia: “Het grootste deel van onze wijngaarden staat op diepe bodems met een hoge wateropslagcapaciteit. Dit heeft een zeer positief effect op de kwaliteit, vooral in droge jaren. Bijzonder zijn de verschillende bodems die onze wijngaarden hebben. We verbouwen wijn op klei, leem, grind, kalksteen en zelfs krijt. Dit proef je zeker terug in onze wijnen; druivenstokken die op grind zijn verbouwd geven wijnen met een kersensmaak, wijnen van kalksteenbodems smaken naar rode bessen en leembodems geven meer kracht aan de wijn en meer volume, omdat leem het water bindt."
Prijswinnende etiketten
Met de productie van de wijnen houdt Pia vast aan de traditie van wijnbouw in Burgenland. Daarbuiten staat ze open voor nieuwe dingen. De etiketten van de wijnen zijn hier een mooi voorbeeld van. Ze hebben zich hiervoor laten inspireren door de vorm van hun 60 percelen. Ziet dit perceel er niet uit als een wild zwijn, en die als een vis of olifant? Jazeker! De creatieve ideeën van Pia zijn grafisch vormgegeven, er werd een speciaal ontwikkeld lettertype aan toegevoegd en zo kregen de verschillende unieke ontwerpen hun vorm. De etiketten met hun dierenmotieven behoren tot de grappigste en meest succesvolle ter wereld. In 2017 werden ze zelfs bekroond met de Red Dot Award, een internationale ontwerpwedstrijd voor productontwerp.
vol | rijk | complex
meloen | ananas | citrus | toast | vanille
vis | kreeft | bisque | kalf | romig | gerookt
Art. 17494182
fris | licht | sappig
aalbes | framboos | aardbei | rabarber | mineraal
BBQ | terras | vega | vis | schaal & schelp | asia | cevice
Art. 17494229
vol | rijp | kruidig
braam | kers | kaneel | kruidnagel | laurier
BBQ | vega | borrel | stoofpot | lam | rund
Art. 17494205
Stijl: vol | donker | rijp
Aroma: citrus | perzik | bloedsinaasappel | vanille | toast
Spijs: tartaar | bisque | kreeft | vis | kalf | vettig
Art. 17494243