Welkom in het hart van Valpolicella
Op een van de mooiste heuvels in het hart van de Valpolicella classico zone ligt het familiebedrijf Monte Santoccio. De wijngaarden van Nicola Ferrari in Fumane (Verona) strekken zich uit over slechts 7,5 hectare grond. Het familiebedrijf kent een geschiedenis met een rode draad van traditie, ambacht, liefde voor het land, de wijnstokken en de wijn. De basis van zuiverheid en passie met maar één doel: wijnen van de hoogste kwaliteit produceren.
De wijngaarden zijn volledig in eigen beheer en beplant met de traditionele druivenrassen: corvina, corvinone, rondinella en molinara. Omdat alles in eigen beheer is kan Nicola Ferrari zorgvuldige controle over alle productiestadia garanderen, waarbij een maximale wijnkwaliteit wordt gewonnen.
Wijnmaker: Nicola Ferrari
Hectares: 7,5
Bodem: kalk, leisteen, leem
Hoogte: 350 meter
Jaarlijkse productie: maximaal 55.000 flessen
Nicola Ferrari, was pas 26 jaar oud toen hij begon te werken bij wijnmakerij Giuseppe Quintarelli, een van de meest prestigieuze wijnbedrijven van Valpolicella. Hij besefte onmiddellijk het belang van controle over het hele productieproces en besloot om over zijn eigen wijngaarden te bezitten en eigen druiven te vinifiëren. Dit is voor Nicola de enige manier om de kwaliteit van de wijn en de geloofwaardigheid van het product te kunnen garanderen.
“Mijn filosofie is om wijn te maken die gedronken kan worden, geen blabla. Wijn is om te combineren met een maaltijd, wat het gevoel van eten versterkt. Het moet een plezierig product zijn, zoals het altijd in onze geschiedenis is geweest. Tegenwoordig zijn de zachte wijnen erg populair, maar ik ben dol op de "verticale" wijnen, fris, met een mooie zuurgraad en weinig suikers.”
In deze woorden Nicola Ferrari; een jonge wijnmaker, maar met jaren werk achter de rug, waaronder een periode in de kelder van Bepi Quintarelli, een mythische figuur hier in Valpolicella.
“Mijn vader had anderhalve hectare wijngaarden en hij gaf de druiven aan derden. We maakten grapjes met vrienden over het idee om zelf te bottelen, "wanneer gaan we iets van je proeven?", Maar de echte aansporing was mijn vrouw Laura. Ze heeft er altijd in geloofd en heeft mij altijd gesteund. Dus nam ik de stap naar zelfstandigheid, het eerste label was een Amarone 2006, slechts 1300 flessen als experiment. Het echte begin kwam in 2007, met Amarone en Ripasso, met een totaal van 6000 flessen.”
De doelen van Monte Santoccio zijn om haar producten te blijven verbeteren en het potentieel van de wijnen die in dit fantastische gebied worden geproduceerd te maximaliseren. De filosofie is hierbij om traditionele wijnen van hoge kwaliteit te produceren met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Verkrijgbaar bij Chefs
Druif: corvina | corvinone | rondinella | molinara
Stijl: soepel | fruitig | sappig
Aroma: kers | pruim | cranberry | kruiden
Spijs: risotto | pasta | salami | rundvlees
Art. 17726429
Druif: corvina | corvinone | rondinella | molinara
Stijl: vol | rijp | kruidig
Aroma: pruim | kers | specerijen | zoethout
Spijs: pasta's | rundvlees | kazen
Art. 17726412
Druif: corvina | corvinone | rondinella | molinara
Stijl: krachtig | intens | complex
Aroma: braam | pruim | kers | specerijen
Spijs: risotto | rundvlees | lam | kalfsvlees | kazen als Parmiggiano Reggiano
Art. 17726399