terug naar overzicht

Wijnfabels de wereld uit

Over wijn valt veel te zeggen en te schrijven. Het thema rond het sap van de druif biedt veel stof voor conversaties. Aan de hand daarvan zijn in de loop der tijd regels en beweringen ontstaan die achterhaald zijn, maar toch stevig verankerd zitten in het hoofd van veel wijndrinkers. Wat zijn dan die halve waarheden, die je gerust kunt bijstellen of vergeten?

Wijn verdampt bij het koken

Wat is een sappige stoofsaus zonder een scheut rode wijn? En alleen met een beetje witte wijn bereikt je roomsaus voor visgerechten een niveau van perfectie. De uitspraak dat alcohol snel verdampt wanneer je er een gerecht mee afblust is gedeeltelijk waar. Met een deksel op de pan blijven aroma’s gewoon aanwezig in je gerecht, pas na ca. 2 uur stoven is ca. 90% van de alcohol gereduceerd. Wijn vervliegt niet bij koken maar kan een gerecht juist helemaal afmaken.

Wijn blenden is verboden

In tegendeel, de samenstelling van wijnen uit verschillende druivensoorten vereist veel kennis. Dit komt voornamelijk tot uiting in kwaliteitswijnen uit Bordeaux, hier kunnen de rode wijnen wel worden geassembleerd uit zes verschillende druivensoorten.

Kurk verdwijnt na verloop van tijd

Als het aroma van de wijn wordt vervalst door kurk (TCA – trichloroanisol), helpt het helaas niet om de wijn over te schenken in een glazen karaf (Karaferen). Karaferen wordt toegepast om jonge of gesloten wijn, extra zuurstof te geven door deze in een ruime karaf te schenken. Hierdoor zal de wijn sneller openen en vriendelijker overkomen. Een wijn die besmet is met kurk kan niet meer worden hersteld, de enige oplossing is hier: Een nieuwe fles openen.

Wijnen met schroefdop zijn van mindere kwaliteit

Kurk is beter

De kurk in de fles wordt door velen als een teken van kwaliteit beschouwd. Daar is echter niets van waar. Hoewel kurk een geweldig natuurproduct is, is het risico groter dat de smaak van de wijn negatief wordt beïnvloed. Met een schroefdop is dat probleem vrijwel geheel uitgesloten en dient daarom als een goede oplossing voor veel wijnen.

Hoe ouder de wijn, hoe beter

Dit is niet per definitie waar. Met name eenvoudige wijnen verliezen snel hun aroma’s als ze pas na twee jaar worden gedronken. Voor deze wijnen geld, des te langer de opslag hoe negatiever het effect op de smaak wordt. Met hoogwaardige wijnen kan in sommige gevallen het tegengestelde gelden. Maar pas op er zijn grenzen! De wijsheid is hierop dus wel een beetje van toepassing: Hoe ouder, hoe beter!

Een mengsel van witte en rode wijn maakt rosé

rosé

Wie denkt dat roséwijn een mengsel is van rode en witte wijn heeft het mis. In de EU is het mengen van rode met witte wijn verboden, met uitzondering van sommige mousserende wijnen zoals Champagne. De roze kleur wordt veroorzaakt door het feit dat de wijn wordt gefermenteerd met de schil van de blauwe druiven. Hoe langer de schillen in de most zitten, hoe intenser de kleur van de roséwijn. Vaak wordt een roséwijn geproduceerd als bijproduct van rode wijn. Tijdens de productie wordt na 12 tot 48 uur een deel van het druivensap uit het vat getapt en separaat verwerkt. Ook de druivenrassen, die elk haar eigen karakter meebrengen, spelen een belangrijke rol bij de intensiteit van de kleuring.

Zout helpt bij rode wijnvlekken

Deze grootmoeders truc helpt een klein beetje bij verse wijnvlekken. Omdat veel zout wat kleur en vocht opneemt. Er zal er altijd een vlek achterblijven! Als de rode wijnvlek is opgedroogd, heeft het zout geen effect meer.

Beter is om direct flink te spoelen met water of zelfs witte wijn en vervolgend de plek in te smeren met een beetje zeep waarna de stof zo snel mogelijk gewassen dient te worden. Is direct wassen niet mogelijk dan kan je ook goed direct ruimschoots vloeibaar afwasmiddel in de vlek wrijven. Dit zorgt ervoor dat de kleurstof niet goed aan de diepe vezels kunnen hechten. Als de vlekken dan opdrogen en de stof later uitgewassen wordt, zullen de vlekken vrijwel geheel verdwijnen.

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen