Wijnhuis Baglio Baiata Alagna
Baglio Baiata Alagna Vini bevindt zich op Sicilië, in het pittoreske Marsala. Het wijnhuis wordt beheerd door de familie Alagna, die al meer dan 70 jaar bekend staat met specialiteiten van de westkust van Sicilië. Het wijngoed is gebouwd op een middeleeuwse zoutmijn met oude kelders gemaakt van tufsteen.
Traditie en modern gecombineerd
Dit familliebedrijf is een goed voorbeeld van traditie en modernisering. Ercole Alagna is al meer dan 40 jaar actief als oenoloog en professor in versterkte dessertwijnen en draagt zijn kennis over aan de jonge generatie Antonio Alagna, die als wijnmaker staat voor moderne fruitgedreven droge wijnen. Zo zijn ze samen in staat om de klassieke Siciliaanse specialiteiten te combineren met moderne droge wijnen.
Inheemse druivensoorten
In de gemeenten Marsala, Salemi, Trapani en Mazara del Vallo (allemaal gelegen in de westelijke punt van het eiland), beschikt het wijngoed over wijngaarden waarop alleen inheemse Siciliaanse druivensoorten staan aangeplant: Zibibbo (Muscat d'Alexandrie), Grillo, Inzolia (Ansonica), Catarratto en Damaschino. De enige rode variant is de - ook inheemse druif - Nero d'avola. Op zo'n 50 hectare wordt aandacht besteed aan een zorgvuldige oogst, zodat alleen de beste druiven worden gebruikt om de hoogst mogelijke kwaliteit te produceren.
Marsala
Versterkte wijnen uit Sicilië zijn een specialiteit, één van de belangrijkste producten is Marsala, genoemd naar de stad met dezelfde naam. Deze versterkte wijn wordt opgeslagen in grote eikenhouten vaten die in rijen worden gestapeld in de tufsteenkelder van de wijnmakerij. Dit traditionele proces is gebaseerd op het solerasysteem dat ook wordt toegepast voor de productie van sherry in Spanje. Ze zijn er in verschillende stijlen van droog tot zoet.
Zibbibo
Naast uitstekende Marsala is de Vino Liquorosso van Zibbibo een hoogtepunt uit het assortiment van Alagna. Deze likeurwijn, met een alcoholpercentage van 16,5%, heeft met een fruitige en zoete smaak met perfecte eigenschappen om licht gekoeld aan tafel te schenken bij verschillende desserts en kazen. Deze dessertwijn is uitermate geschikt om per glas te schenken, na openen blijft de inhoud lang stabiel.
Grillo & Nero d'Avola
De typische Siciliaanse manier van leven vermengt ook het oude met het nieuwe. Naast klassieke dessertwijnen concentreert Alagna zich op het maken van twee droge wijnen van één druivenras. Een witte van de druif Grillo en een rode van de druif nero d’avola.
Grillo word oorspronkelijk gebruikt voor de productie van Marsala. De laatste jaren is men in staat om hier ook uitstekende droge witte wijnen van te maken. Als jonge wijn is de drank aromatisch met fris tropisch fruit, citrus en bloesem. Uitermate geschikt bij onder andere gegrilde vis en gevogelte, een salade of lunch maar ook op het terras als een verfrissende versnapering. Bij rijping geven de wijnen iets meer pit, het tropisch fruit wordt delicater waarbij appel, citrusschil, amandelbloesem en tonen van blanke noten een rijper en mineraal bijna ziltig karakter aan de wijn geven. Voor nero d’avola geeft het zongerijpte profiel van Sicilië letterlijk een sappige uit het glas spattende rode wijn met ongecompliceerd drinkplezier! Op het terras en bij een BBQ uitstekend in te zetten als allrounder.
Ongekend populair in eigen land
Voor bezoek van consumenten staan de deuren altijd open. Regelmatig vinden proeverijen plaats in een betoverende sfeer, dit heeft ertoe geleid dat het tijdschrift 'Travel & Hospitality' Alagna Vini heeft uitgeroepen tot Siciliaanse wijnmakerij van het jaar 2020.
De combinatie tussen de nieuwe en oude generatie dragen bij aan vernieuwing en een steeds hogere kwaliteit van alle wijnen. In 2020 is Alagna Vini 4 keer vertegenwoordigd in de Gambero Rosso, het vakblad voor Italiaanse wijnen. Ook andere critici beoordelen de wijnen van Alagna hoog. Baglio Baiata Alagna geniet internationaal van nog weinig bekendheid, maar liefst 90% van de productie wordt in eigen land geconsumeerd.
Druif: zibibbo
Stijl: zoet | sappig | fruitig
Aroma: kweepeer | abrikoos | sinaasappelschil | citrus | kenten | muskaat | honing
Spijs: gebak | kazen | zoet | dessert | aperitief | foie gras
Art. 17713917
Druif: grillo
Stijl: fris | fruitig | kruidig
Aroma: appel | tropisch fruit | citrus | noten | mineraal
Spijs: gegrilde groenten | salade | vis | zeevruchten | borrel
Art. 17713900
Druif: nero d'Avola
Stijl: vol | rijp | kruidig
Aroma: bosbes | braam | pruimen | zoethout | cacao
Spijs: BBQ | Burgers | gekruid | gevogelte | saltimbocca | borrel | terras
Art. 17713931