Wordt het bord verleden tijd?
Als zelfs prins Harry en zijn Meghan tijdens hun koninklijke huwelijk het diner in kommen serveren moge het duidelijk zijn: “Poke bowls” waarin volgens stapelprincipe vlees, tofu of vis, rijst en groente gestapeld worden, zijn razend populair. En inderdaad: de poke bowl-bars schieten als paddenstoelen uit de grond.
Snel, lekker en gezond. De trend zelf is overgewaaid van het surfeiland Hawaï, waar de lokale bevolking hun ‘poke’ uit een kom eet. Traditioneel wordt die gevuld met rauwe vis, groente, shoyu-sojasaus en sesamolie. In principe werd het poke principe gewoon aan Westerse normen aangepast. Op de Pacific-klassieker zijn volop variaties met andere ingrediënten. In de meeste poke-bars kun je volledig naar eigen wens jouw kommetje samenstellen en je laten verblijden met de inhoud van zo’n schaal. Eerst komt de basis, bijvoorbeeld rijst of courgette noedels. Dan de tonijn, kip of tofu, aangevuld met komkommer, peulen of bijvoorbeeld ananas, afgetopt met smaakmakers als sesam of noten.
Snelle bereiding en hoge kwaliteit: in deze eenvoud zit ook de grootste kracht van de kom, zegt Klaus Ommer, adviseur bij CHEFS CULINAR. De bowls kunnen heerlijk vers en snel worden bereid. De ingrediënten zijn oneindig variabel en gezond - "dat raakt de essentie van deze tijd", zegt de cateringconsulent. "Bowl-bars hebben vaak maar weinig stoelen, dus een hoge frequentie en een afhaalcultuur zijn belangrijk.", zegt Ommer. Als de locatie past, is het model ideaal voor een dagvullend concept: ‘s middags zakenlui en ’s avonds jonge mensen. Overigens zijn vrouwen meer geneigd om te kiezen voor een maaltijd uit een kommetje dan mannen.
Als het gaat om het gebruik van grondstoffen, spelen kwaliteit en versheid een belangrijke rol. "Je hebt vis van sushi-kwaliteit nodig", zegt Ommer. Aan de andere kant kun je besparen door de relatief goedkope basisproducten zoals rijst, pasta of slablaadjes. Dankzij de eenvoudige bereidingshandelingen bieden poke bowls mogelijkheden voor totaal verschillende eetgelegenheden, volgens Ommer. "Het principe kan ook dienen als een extra aanbod in bistro's, buffetten of kantines."