terug naar overzicht

Op bezoek bij Maasland Champignons

Op een maandagmiddag werden we hartelijk ontvangen door Pieter van den Oord in het champignonwalhalla van Hedel. Pieter, eigenaar van Maasland Champignons, heeft ruim 35 jaar ervaring als champignonteler en expert in het vak. Hij deelt zijn kennis en passie vol enthousiasme.

Champignons

Ondanks dat zijn vader champignonteler was, had Pieter in eerste instantie niet de intentie om ook het vak in te gaan. Het bedrijf van zijn vader was te klein om samen in te werken, en alle werkzaamheden werden met de hand uitgevoerd. Dat sprak Pieter niet aan.

Pieter studeerde aan de MAS en liep stage bij een bedrijf in champignonconserven. Later begon hij aan een studie op de HAS. Op zijn 20e diende zich een kans aan, hij kon namelijk een modern bedrijf in Kerkdriel kopen, in de champignonteelt. Zo rolde hij toch in hetzelfde vak als zijn vader. Na ruim 10 jaar werd het bedrijf in Kerkdriel te klein en begon hij in Hedel, op de plek waar het bedrijf van zijn vader ooit gevestigd was.

Bij Maasland Champignons worden witte champignons in alle maten, van mini’s tot reuzenopvulchampignons gekweekt. Wekelijks gaat er zo’n 50.000 kilo champignons de deur uit.

De witte champignon is de meest geconsumeerde champignon in ons land, en met ca. 70% export zijn de champignons uit Hedel ook in andere Europese landen graag geziene gasten.

Pieter: “We investeren veel in de beste omstandigheden voor het groeiproces van een champignon. Zo voegen we wat extra voeding toe aan de bodem waar de champignons groeien en zijn we continu aan het finetunen om de hoogste kwaliteit te kweken.”

Champignons

Het teeltproces

Champignons groeien op compost, ook wel substraat genoemd. Substraat wordt gemaakt uit reststromen zoals paardenmest, kippenmest, stro, gips en afvalwater. Het substraat wordt extern ingekocht en verdeeld op bedden in teeltcellen. De teeltbedden worden vervolgens aangevuld met een laagje dekaarde.

We mogen een kijkje nemen in een teeltcel die dezelfde ochtend gevuld is met compost en zien ruim zeven etages meterslange stellingen. Pieter vertelt ons dat hier over ca. twee weken ruim 30 kilo champignons per vierkante meter wordt geoogst. We kunnen het ons bijna niet voorstellen.

Na de inrichting van de teeltcel kom je in een twee weken durende voorbereidingsfase. In deze fase wordt er in de teeltkas “gespeeld” met het zuurstofgehalte, CO2-gehalte, de temperatuur, luchtvochtigheid en circulatie om zo het ideale klimaat te creëren voor de groei van de champignons.

Champignons houden van een herfstklimaat, wat betekent dat er zo’n driekwart jaar moet worden bijgestuurd. “Om kwalitatieve champignons te telen moet je beschikken over het fingerspitzengefühl”, aldus Pieter. “Wanneer je de teeltcel inloopt moet die aangenaam aanvoelen, anders zal de champignon zich er ook niet prettig voelen. Dat gevoel krijg je alleen door veel ervaring op te doen.”

In de voorbereidingsfase groeien de schimmeldraden van de champignon vanuit de compost de dekaarde in. Er ontstaat een soort pluizennetwerk, dat pakt samen en groeit langzaam uit tot de eerste witte knopjes zich vormen. Doordat champignons zich elke dag verdubbelen groeien die kleine knopjes binnen enkele dagen uit tot volwaardige champignons. Hierna kan er geoogst worden.

In verschillende teeltcellen krijgen wij dit volledige groeiproces te zien, zo zien we in de laatste teeltcel inderdaad flink gevulde bedden met champignons van groot tot klein. Pieter: “Wij oogsten onze champignons met de hand om de hoogste kwaliteit te waarborgen. Gedurende vijf dagen wordt er geoogst, waarna een nieuw groeiproces volgt en vervolgens wordt er voor een tweede keer geoogst.”

Circulariteit - Duurzame champignons

Na de tweede oogst blijft een restproduct van het substraat over. Dit wordt champost genoemd. Pieter benadrukt dat er in de champignonmarkt eigenlijk geen waste is. “Doordat de grond wordt hergebruikt als bodemverbeteraar door onder andere akkerbouwbedrijven, boomkwekerijen en fruittelers, werken we circulair. Daarnaast gaan champignons die niet geschikt zijn voor de verkoop naar fabrikanten van champignonconserven.”

Kortom, champignons zijn eigenlijk hele duurzame producten om te eten. Lekker van smaak, gezond en ze worden geteeld zonder afval. Dat maakt de champignons van Maasland echte herfstkampioenen!

Over Maasland Champignons

Maasland Champignons is een vooruitstrevend teeltbedrijf, met ruim 7500 m² teeltoppervlakte. “We zetten hoog in op duurzaamheid. Er liggen 1800 zonnepanelen op het dak, we beschikken over verschillende moderne technieken zoals een koude- en warmte opslag, heat pipes om het gasverbruik te reduceren, een warmtepomp met warmtewisselaars, energiezuinige ledverlichting en vrachtwagens met koeling middels zonnepanelen. Als ik het nog eens over zou moeten doen, zou ik niet weten hoe ik het anders moet doen om het beter te doen.” - Pieter.

Wist je dat?
De leukste champignon weetjes!

  • Champignons de vruchten van een schimmel zijn?
  • Champignons voor 90% uit water bestaan?
  • Champignons zich tijdens de teelt elke dag verdubbelen in volume?
  • Verse champignons ca. 7 dagen houdbaar zijn bij een temperatuur van 2-5 °C?
  • Nederlanders gemiddeld 1,8 kilo verse champignons per jaar eten?
  • Champignons heel gezond zijn? Ze bevatten vezels, mineralen, verschillende B-vitamines, vitamine C, vitamine K, zijn rijk aan eiwitten en er zitten weinig calorieën in.
Reuzechampignons

Recept gevulde reuzechampignons

Verras je gasten met deze reuzechampignons gevuld met champignons, paddenstoelensaus en boerenkoolsaus. Benieuwd hoe je dit culinaire pronkstuk maakt? Bekijk het recept hier.

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen